02 Eyl FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 6
Önceki haftalara göre daha sakin geçen bir haftanın sonunda Arjantin diğer gelişen ülkeleri de etkileyebilecek bir karara imza attı. Pazar günü yayınlanan karara göre sermaye kontrolü politikası uygulanacağı belirtildi. 11 Ağustos’ta yapılan ön seçimde hükümeti oluşturan partinin Fernandez önderliğindeki muhalefet karşısında ciddi yenilgi alması sonrasında ekonomi politikalarında popülist yaklaşımın egemen olacağı korkusu ile Arjantin’den sermaye çıkışı başlamıştı.
Ağustos ortasından bu yana Arjantin Merkez Bankası’nın pesoyu korumak adına rezervini 1,5 milyar dolar erittiği belirtiliyor. Bu rakam bankanın elindeki net rezerv tutarının yaklaşık %10’u seviyesinde. IMF programı uygulayan ülkenin borç geri ödemesine dair süreyi uzatmak adına IMF ile görüşeceğine dair dedikodular ve hafta içinde kısa vadeli borçlanma aracına dair yükümlülüğünü yerine getirmemiş olması kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke notunu düşürmesine neden olmuştu. Bu adımlar da sermaye çıkışında etkiliydi. Arjantin’e dair endişeler önceki hafta global çapta getirilerin sert düşüşünde ana etkenlerden biriydi. Gelişen ülkelerin para birimleri ve CDS’lerinde etkili olacaktır.
ABD’nin 1 Eylül itibari ile Çin ürünlerine dair başlattığı %15 gümrük vergisi öncesinde olumlu rüzgarlar estiğini gördük. Hafta başında ABD başkanı Trump’ın Çin ile görüşmelerin daha önceki kadar iyi gitmediğine dair açıklaması global piyasalarda kısmen de olsa rahatlama sağladı. Çin’in mevcut ABD adımlarına misilleme yapmayacağını belirtmesi ve
görüşmelerin olumlu havada geçtiğine dair teyidi ise önümüzdeki dönem için not edilmesi gereken bir açıklamaydı. Bu olumlu sürece şerh koymakta fayda var. Zira ABD dolar/yuan paritesinin 7 seviyesini geçmesinin ardından Çin’i resmi olarak kur manipülatörü ilan etmişti. Çin’in bankalar için yeni fonlama yöntemi belirlemesi sonrasında parite düşüşe
geçmedi ve 7,18 seviyesine kadar yükseldi. Kurda yükselişin devam etmesi durumunda görüşmelere yansıma ihtimali yüksek görünüyor.
Avrupa tarafında iki kritik gelişme izledik. İlki İtalya’da koalisyonun bozulması ve ülkenin bir erken seçim ihtimali ile karşı karşıya kalmasıydı. 5 Yıldız Hareketi ile yollarını ayıran eski başbakan Conte Demokrat Parti ile anlaşma zemini aradı. İki parti aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen koalisyonu oluşturma konusunda anlaşmaya vardı ve Conte yeniden başbakan olarak görev alacak. İtalya’da siyasi iradeye ilişkin sorun çözülse de soru işaretleri kalkmış değil. Zira yeni koalisyonun da uzun süreli olmayabileceği endişesi mevcut. Bunun yanında Conte’nin başta bütçe açığı olmak üzere ekonomiye yönelik atmaya niyetli olduğu adımlarda AB ile sık sık anlaşmazlığa düştüğü görülüyor. İtalya AB’nin başını ağrıtmaya devam edecek. Diğer kritik konu ise Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Lagarde’den açıklamalardı. Draghi sonrası dönemde Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı olarak görev alacak olan Lagarde ECB’nin henüz faiz alt bandına ulaşmadığını açıkladı. Piyasa oyuncuları bu açıklamayı Draghi sonrasında güvercin bir başkan ile yola edilecek şeklinde algıladı ve sert bir fi yatlamaya gitti. EUR/USD paritesi mayıs 2017 tarihinden sonra ilk defa 1,10 seviyesinin altını gördü.12 Eylül’de yap- acağı toplantıda bankanın depozit faizi indirmesi ve büyük bir varlık alım paketi açıklaması bekleniyor. FED ve Jackson Hole toplantıları sonrasında diğer merkez bankalarının adımlarını gören ECB’nin kararı daha kritik hale geldi.
Veri akışı yoğun olan bir haftaya başlıyoruz. ABD tarafında ISM imalat ve ISM hizmet verileri ekonomideki gidişatı resme- decek. ADP ile istihdam verilerinde ise saat başı ücret alt verisindeki değişimi izleyeceğiz. Bilindiği gibi FED’in enflasyon yükselişi için izlediği verilerin başında geliyor. Euro bölgesinde ise ÜFE’de düşüşün sürmesi beklenirken Cuma günü açıklanacak büyüme verisi kritik önem taşıyor.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Doğuş Erdoğan
Uyarı: Bu bülten bir yatırım, menkul kıymet alım satım vb. işlemlere kaynak teşkil etmez. Yatırım tavsiyesi içermez.