FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 18

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 18

Antalya tarihinde ilk kez kasım ayı bitmeden 15 milyon turisti ağırladı. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre gelen turist sayısı 15 milyon 567 kişiye ulaştı. Gelen turist sayısında ilk sırayı geçen yıla göre %16 artış ile Rusya alırken, Almanya ikinci, Ukrayna üçüncü sırada yer aldı.

Hafta sonuna doğru İtalya’nın en büyük bankası Unicredit’in, Yapı Kredi Bankası’ndaki %41’lik hissesini Koç Holding’e satacağı, İngiltere’nin yatırım şirketlerinden olan BC Partners’in de, Migros’taki %11,1’lik hissesini satışa çıkardığı haberleri iç piyasada olumsuz bir etki yarattı.

Yeni vergi düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu kanunda dikkat çeken yeni uygulamalar ise konaklama vergisi, dijital reklam vergisi ve gelir vergisi tarifesinde yeni dilim olarak karşımıza çıkıyor.

CDS fiyatlamasında faizlerin düşmesine ve dövizdeki dalgalanmanın yavaşlamasına rağmen, yüksek seviyelerin devam ettiğini ve 300’lü seviyelerin altına inilemediğini görmekteyiz.

TCMB Başkanı Murat Uysal 27 Kasım 2019 saat 15:00’de İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) bir konuşma yapacak.

Amerika’da istihdam verisi, konut satışları, tüketici harcamalarının olumlu gelmesi ve ticaret savaşlarındaki ilk fazın tamamlanacağı algısı ile dünyada paranın tahvillerden çıkarak hisse senetlerine yönelmesi giderek kuvvetlendi. Özellikle bu hareketlenmeden gelişen ülke piyasaları likidite bolluğu ile birlikte olumlu yönde etkileniyor. Negatif faizde işlem gören tahvil stokunda 7 haftada %18’lik azalma risk algısında önemli bir düşüşün olduğuna işaret ediyor.

Suudi Arabistan’ın en büyük petrol şirketi Aramco’nun %1,5 hissesinin ihracına dönük talepler beklentiyi aştı. Talep toplama süreci bireysel yatırımcılar için 28 Kasım’a ve kurumsal yatırımcılar için 4 Aralık’a kadar sürecek.

Almanya’da açıklanan PMI verileri sanayi tarafında hala zorluklar yaşandığını göstermekle birlikte, hizmetler tarafından da bazı sorunların olabileceği endişelerini de gündeme getirdi. ABD’de son 7 ayın en iyi PMI verisi %52,2 gelirken, Almanya’da ise yıl içinde daralma gösteren imalat PMI verisi, Kasım ayında 43,8 seviyesine yükseldi ancak hizmet PMI ise 51,3’e geriledi. Bu veriler, Almanya ekonomisinde daralma ve Avrupa bölgesinde de ancak %0,5 büyüme beklentisinin de korunacağını bizlere gösteriyor.

ECB Yeni Başkanı Lagarde, küresel ekonomi üzerindeki belirsizliğin devam ettiğini, para politikasının, negatif faiz durumunun yeniden gözden geçirileceğini ve maliye politikalarının da devreye girmesi gerektiğini ifade etmesinin ardından €/$ paritesinde bir gerileme yaşandı.

OECD, 2019 ve 2020 yılları için küresel ekonomik büyüme tahminlerini %2,9 olarak açıkladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir