16 Ara FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 21
Gerek dünyada ve gerekse ülkemizde önemli gelişmelerin olduğu bir haftayı geride bıraktık. Bu gelişmeler sonucu emtialardan tahvil piyasasına, kurlara ve borsalara kadar pek çok hareketlilik yaşandı.
ABD ve Çin’in birinci fazda anlaşmaya vardılar. Bu anlaşma sonucu 15 Aralıkta ABD’nin Çin’e uygulayacağı cezai vergileri iptal ederek ikinci faz görüşmelere başlandı. Bu gelişme ile birlikte dünyada büyüme ile ilgili piyasalarda olumlu beklentiler oluştu.
İngiltere’de yapılan seçimler sonucu Muhafazakar Parti mecliste çoğunluğu sağladı. Brexit yanlısı olan partinin lideri Boris Johnson 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden çıkış işleminin yapılacağını açıkladı. Seçimlerin ardından İskoçya bağımsızlık için harekete geçti.
ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler paralelinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1,50-1,75 aralığında bıraktı. Fed Başkanı Jerome Powell, faziin artması için enflasyonun artması gerektiğini ve faiz artışının ancak bir yıl sonra konuşulabileceğini ifade etti.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Başkanı Christine Lagarde, banka politika toplantısının ardından, negatif faizin olumlu etkilerini gördüklerini, ekonomik istikrara yönelik bazı sinyaller gördüklerini ancak destekleyici unsurların halen devam etmesi gerektiğini belirtti.
ABD Senatosu, oy birliğiyle “Ermeni soykırımının resmen tanınmasını” öngören karar tasarısını kabul etti. Karar, yürürlüğe girmesi için ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulacak.
TCMB, yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında %14 olan politika faizini iki puan indirerek % 12’ye çekti. Konu ile ilgili açıklamada iktisadi faaliyetin olumlu, yatırımların zayıf seyrettiği ve gelecek dönemde ekonomideki toparlanmanın devam edeceği ifade edildi. Kurul, ayrıca, “Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceğine de” açıklamasında yer verdi.
Türkiye Kredi Temerrüt Takası olarak ifade edilen ve alacağın belirli bir vadede ödenmeme riskini gösteren CDS (Credit Default Swap) 5 yıllıkları uzun bir aradan sonra 300 seviyesinin altına inerek 294,90 seviyesinden kapandı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin 2019 için büyüme tahminini eksi %2’den %0,2’ye ve Avrupa Birliği eksi %2.3’ten %0,3’e yükseltti.
Cari denge, önceki aylara göre azalmasına karşın ekim ayında 1,55 milyar dolar oldu. Yıl başından bu yana cari açık 4.8 milyar dolar fazla vermiş durumda. Sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 azalarak 114,7’ye geriledi.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı