FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 26

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 26

ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına dönüşen görüşmelerin nihayetinde birinci faz olarak belirtilen anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile ABD Çin ürünlerine uyguladığı vergiyi yarıya indirirken, Çin’de ABD’den ithalat miktarını arttırarak, fikri mülkiyet hakları ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağı taahhüdünde bulundu.

ABD İran yaptırımları konusunda AB’den yeterli desteği görememesi nedeniyle, AB’den yapacağı oto ithalatına %25 vergi uygulayabileceğini gündeme getirdi. AB komisyonu bu eylem karşısında hızlı bir şekilde tepki verileceğini açıkladı.

ABD’de perakende satışlar Aralık ayında beklentiye paralel %0,3 arttı. Bu artış gelecek dönemlere ilişkin olumlu beklentileri güçlendirdi. ABD’de borsa endeksleri rekor kırarken haftalık işsizlik başvuruları 50 yılın en düşük seviyesine geldi.

Almanya 2019 yılı sonu itibariyle %0,6’lık artış ile son altı yılın en düşük ekonomik büyümesini gerçekleştirdi. Seviyenin düşük olmasına rağmen art arda ekonominin 10 yıldır büyüdüğüne dikkat çekilirken, ABD Çin ticaret savaşları ve küresel büyümenin yavaşlaması Alman ekonomisi için önemli tehdit unsurları olarak kalmaya devam ediyor.

Güney Afrika Merkez Bankası düşen enflasyon ve risklerdeki azalmayı gerekçe göstererek politika faizini 25 baz puan indirerek %6,25’e düşürdü.

Baltık Kuru Yük Endeksi (Baltic Dry Index BDIY) son sekiz ayın düşük seviyesine geriledi. Endeks küresel deniz taşımacılığında gemilerde taşınan yük üzerinden belirledikleri fiyatlardan hesaplanmaktadır. Endeks dünyadaki ticaretin hacminin büyüme/küçülmesine dönük işaretler vermesi bakımından piyasalar tarafından izlenmektedir. En son 2.518ile Eylül 2019’da zirve yapan endeks haftayı 754 seviyesinden kapattı.

TCMB Para Politikası Kurulu , enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir.

Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir.”  açıklaması ile politika faizini 75 baz puan düşürerek %11,25 seviyesine çekti. Deutsche Bank TCMB’nin yıl sonuna kadar 275 baz puanlık indirim alanının bulunduğunu ifade etti. TCMB kararı sonrası dolar Türk lirası 5,85, Türkiye’nin 2 yıllık tahvil faizi %10,07 ve 10 yıllık tahvil faizi %10,70 seviyelerine geriledi.

Borsa İstanbul geçen hafta yeni rekorlara ulaştı. 15 Ocak 2020 günü 121.423 puandan kapanış ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Borsa İstanbul 100 endeksi hafta içinde seansta 122.400’lü seviyelerin üzerine de çıkmıştı. Endeks haftayı 121.474 puandan tamamladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılının aralık ve ocak-aralık dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıklamıştır. Buna göre; 2018 yılı Ocak-Aralık döneminde 72,8 milyar TL açık veren bütçe, 2019 yılı Ocak-Aralık döneminde 123,7 milyar TL açık vermiştir. 2018 yılı Ocak-Aralık döneminde 1,1 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2019 yılı Ocak- Aralık döneminde 23,8 milyar TL faiz dışı açık verilmiştir.

Son aylarda fazla veren cari işlemler hesabı Kasım 2019 itibariyle 518 milyon dolar açık verdi. 12 aylık cari işlemler fazlası da 4,3 milyar dolardan 3,8 milyar dolar seviyesine geriledi.

TÜİK verilerine göre, sanayi üretimi Kasım ayında aylık %0,7 yıllık bazda %5,1 artarken konut satışları ise 2019 yılında %1,9 azalarak 1.348.729 olarak gerçekleşti.

Ülke risk primimiz son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı twitter hesabından “Ülke risk primimiz 267 puan ile Mayıs 2018’den beri en düşük seviyeye ulaştı.

Kur atağı yaşadığımız 2018 Ağustos‘tan bugüne yaklaşık 320 baz puan iyileşme sağladık. 2019‘da ekonomide ortaya koyduğumuz performans, ülkemize güveni artırdı. 2020’de bunu çok daha ileri taşıyacağız.” açıklaması ile duyurdu.

CDS primi haftayı 243,43 puandan kapattı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir