FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 27

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 27

Hafta başından beri özellikle Çin’de ortaya çıkan virüs haberleri ile beraber yatırımcıların güvenli liman arayışı devam ediyor. Karantina önlemlerinin arttırılması, hayatını kaybeden kişilerin sayısının artması, ABD’de ikinci vakanın teyit edilmesi piyasalarda endişelerin devam etmesine yol açtı.

ABD endeksleri haftayı düşüşle kapatırken, altın ve ABD tahvillerine talebin arttığı gözlemlendi. Gelişmekte olan para birimlerinin hemen hemen tamamı virüs haberleri nedeniyle dolar karşısında değer yitirdi. Spot altın primli seyrederken petrol fiyatlarında önemli gerilemeler kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü henüz küresel alarm vermedi.

Avrupa endekslerinde tüm sektörlerde primli kapanışlar gerçekleşirken, endekslerdeki artışların başında teknoloji ve gayrimenkul sektörleri yer aldı. Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçen hafta yaptığı toplantıda para politikasında bir değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı. ECB Başkanı Lagarde büyümenin istikrar kazandığını ve enflasyonda ılımlı bir artış eğilimin olduğunu ifade etti.

TCMB, Ocak 2020 ayına ilişkin yayınladığı Finansal Hizmetler Güven Endeksinde (FHGE); endeksin bir önceki aya göre 7,5 puan artarak 164,7 seviyesinde gerçekleştiği, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE’yi artış̧ yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi azalış̧ yönünde etkilediği gözlendiği şeklinde belirtilmektedir. Mevsim etkilerinden arındırılmış Ocak ayı tüketici güven endeksi de önceki aya oranla %0,1 artarak %58,8 olarak gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 17 Ocak 2020 haftasında yayınladığı bültende Türk bankacılık sektörünün toplam kredi hacminin bir önceki haftaya göre %0,21’lik artış göstererek 2,645 trilyon TL seviyesinde ulaştığı açıklandı. Geçen yıl Ocak ayında kredi hacmi 2.3 trilyon TL civarındaydı. Reel sektöre kredi desteğinin devam ettiği görülmektdir. https://www.bddk.org.tr/BultenHaftalik

TCMB Başkanı Murat Uysal Davos zirvesinde yaptığı açıklamada; 2019 yılında önden yüklemeli faiz indirimlerinin yapıldığını, 2020 yılında ise ince ayar yapılması gereken bir döneme girildiğini ve enflasyonda da tek haneleri yıl ortasına doğru göreceklerini ifade etti.

Türkiye Kredi Temerrüt Takası CDS (Credit Default Swap) 5 yıllıkları haftayı 238,59’den kapattı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir