24 Şub FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 31
Korona virüsü nedeniyle artan riskler, altının fiyatını son yedi yılın en yüksek düzeyine çıkartarak ons fiyatını 1.637 dolar seviyesine taşıdı. Korona virüsünün yanı sıra artan jeopolitik risklerde altının yükselişinde etkili oldu. Yurt içinde de gram altın 321, çeyrek altın 525 Türk Lirasından işlem görerek rekor kırdı. ABD hisse senetleri piyasası da korona virüs endişeleri ile yönünü aşağıya çevirdi.
Danimarka’nın en büyük bankalarından biri olan Danske Bank, haziran ayı itibariyle bazı bireysel banka hesaplarına negatif faiz uygulayacağını açıkladı. Danimarka’da geçmiş dönemde dört banka da negatif faiz uygulamasına geçmişti.
Yurt içi piyasalarda, küresel satış dalgasıyla, Suriye kaynaklı jeopolitik riskler ve faiz indirimleri nedeniyle kayıplar yaşanırken, Türk lirası da dolar karşısında değer kaybederek hafta içinde 6,12 seviyelerine kadar çıktı. Suriye’de ılımlı muhaliflerin İdlib’de askeri operasyon başlatmaları yurt içi piyasaları etkileyen en önemli gelişme oldu. 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yükselerek haftayı 285,74 seviyesinden kapattı. Geçtiğimiz haftalarda CDS primi 235 seviyelerinin altını görmüştü.
TCMB “Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi(FHGE)”ne ilişkin bültenini yayınladı.
Bültende;
• 2020 yılı Şubat ayında FHGE, bir önceki aya göre 3,9 puan azalarak 160,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.
• Son üç aydaki iş durumu FHGE’yi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği gözlenmektedir, şeklinde açıklamalar önemli satır başları olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %2,7 oranında azalarak 57,3 seviyesine geriledi.
TCMB Para Politikası Kurulu 19 Şubat 2020 tarihinde toplanarak, politika faizi oranını %11,25’ten %10,75’e düşürme kararı almıştır. Başka bir ifade ile Kurul politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını 50 baz puan indirmiş oldu. Kurul basın duyurusunda;
• “Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşme devam etmekte; yatırımlarda ve istihdamda toparlanma siny alleri alınmakla birlikte zayıf seyir sürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir
• Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir.
• Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.” şeklinde faiz indirim gerekçelerini açıkladı.
Fitch Türkiye’nin kredi notunu, BB- ve görünümünü durağan olarak teyit ederken, büyümenin toparlandığını, enflasyonun düştüğünü, cari açığın gelişme gösterdiğini ve dış risklerin hala yüksek seviyelerde olduğunu ifade etti.
Hafta içinde TCMB Başkanı Murat Uysal’ın, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) 25 Şubat Salı günü düzenleyeceği Meclis Toplantısı’ndaki konuşması ve İdlib’deki gelişmeler yakından takip edilecek.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı