FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 38

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 38

IMF Başkanı Kristalina Georgieva geçen hafta Washington’da yaptığı konuşmada korona virüs nedeniyle büyük buhrandan bu yana yaşanan en kötü daralmayı beklediğini ifade etti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; virüs salgınının tarihte görülmemiş ölçekte sosyal ve ekonomik düzeni bozduğuna dikkati çeken Georgieva, atılacak adımların toparlanmanın hızı ve gücünü belirleyeceğini ve gelecek hafta düzenlenecek Bahar Toplantılarında bu konuya odaklanılacağını bildirdi.

Korona virüs kaynaklı kısıtlamalar, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan gibi bazı Avrupa ülkelerinde Nisan ayı sonuna doğru esnetilmesi planlanırken, Danimarka ve Norveç eğitime geri dönmeyi programlarına aldılar. Kısıtlamaları devam eden ve uzatmayı planlayan Avrupa’nın diğer ülkelerinde de vaka ve ölü sayılarındaki artış oranlarında gerilemeler piyasaların olumlu seyretmesinde etkili oldu. Ancak bundan sonra piyasalar virüsün merkez üssü haline gelen ABD’den gelecek virüsle ilgili olumlu ya da olumsuz haberlere daha çok odaklanacaklar.

Geçen haftanın gündeminde olan OPEC+ toplantısı gerçekleşerek petrol üretiminde günlük 10 milyon varil kesintiye gidilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Diğer üretici ülkelerin de 5 milyon kesinti ile bu anlaşmaya katkı sağlaması bekleniyor. Geçen hafta toplantıda kısıntı kararının çıkacağına ilişkin beklentilerle yükselen Brent petrolde sınırlı bir yükseliş kaydedilirken WTI petrolde gerileme yaşandı.

Açıklanan FED toplantısına ait tutanaklarda ekonominin virüs etkisinden arınana kadar faizlerin 0% – 0,25% seviyesinde kalacağı, belirsizliğin yüksek olduğu ve ekonomik aktivite üzerinde ciddi risklerin bulunduğu  açıklandı.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 6 milyon 606 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) %0,4 azalarak yıllık bazda %1,5 arttı. Şubat ayında yıllık enflasyon %2,3 olarak hesaplanmıştı. ABD’de son üç haftada işsizlik başvurusunda bulunan kişi sayısı 16 milyonu aştı.

Fed, korona virüs salgınının etkilerine karşı  2,3 trilyon dolar tutarında ek destek paketi açıklarken, Euro bölgesi maliye bakanları da oluşacak zararın karşılanması amacıyla  500 milyar euroluk paket üzerinde anlaşma sağladı.

Dünya Bankası, yayınladığı raporda Türkiye’nin salgın öncesinde %3 olan 2020 büyüme tahminini %0,5’e indirdi. Ayrıca 2020 yıl sonu için ülkemizin bütçe açığının GSYH’ye oranının 2020 yılında %4,5 enflasyonunu da %11 olarak tahmin etti.

JRC, Türkiye’nin Suriye ile olan gerilim ve korona virüsünün etkilerinin uzun sürmesi halinde döviz rezervlerinde azalmanın olacağı ve dış finansman ihtiyacının daha da artabileceği gerekçesi ile yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu BBB-‘den BB+’ya indirdi.

IMF Başkanı Georgieva’nın, Türkiye dahil tüm ülkelerle yapıcı temas içinde olduklarını açıklaması ve ABD’nin bazı gelişen ülkelere sunduğu swap hattının Türkiye’ye de sunabileceği haberleri ile birlikte dolar/TL kuru 6,62 seviyelerine kadar geriledi, ancak haftayı 6,70 seviyesinden kapattı. Bu haberlerin etkisi ile önceki haftayı 641 puan seviyesinden kapatan Türkiye 5 yıllık CDS puanı haftayı 414,79 puandan tamamladı.

Ülkemizde korona virüsünün ortaya çıktığından bu yana ilk defa 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta hafta sonu 48 saat sürecek sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ziraat Bankası, 22 ülkeden 38 Bankanın katılımıyla 1,1 milyar ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada, Emirates NBD Bank ve Abu Dhabi Commercial Bank koordinatörlüğünde sağlanan, 597 milyon Euro ve 415 milyon ABD Doları olarak iki parçadan oluşan 1 yıl vadeli kredinin maliyeti, geçen seneki Euro maliyetinin 40 baz puan, ABD Doları maliyetinin ise 25 baz puan altında kalarak sırayla Euribor+2,00 ve Libor+2,25 olarak gerçekleştiği belirtildi. Ekonomi çevrelerinde kamu bankalarının önümüzdeki dönemde de sendikasyon kredisi sağlamada herhangi bir zorlukla karşılaşmayacağı beklentisi hakim.

TÜİK tarafından Ocak ayı işsizlik oranı %13,8 seviyesinde açıklandı. TÜİK tarafından düzenlenen haber bülteninde; “Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalarak 4 milyon 362 bin kişi, işsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %13,8 seviyesinde gerçekleştiği, tarım dışı işsizlik oranın da 1,1 puanlık azalış ile %15,7 olduğu açıklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir