FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 41

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 41

Tüm dünyada virüsün yarattığı olumsuzluklar makro ekonomik verilerde de kendisini göstermeye başladı.  ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Powell, 2. Çeyrekte ekonominin beklenenden daha fazla bir kayıpla karşılaşacağını, Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Lagarde ise, Euro bölgesi ülkelerinde %5-12 arasında küçülmelerin olacağını beklediğini ve toparlanmanın ne zaman olacağını kestirmenin zor olduğunu ifade etti.

Piyasalar, uzun vadede düşük faiz ve bol likiditenin devam edeceği ve korona virüsünün yarattığı ekonomik etkilerin daha da derinleşmemesi için devletlerin esneklik adımlarını atacağı beklentisi içindeler. Ayrıca ABD ilaç şirketi Gilead’ın korona virüs için yapılan ilaçla ilgili testlerin umut verici olduğunu açıklaması ve Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’nin ilacı onaylamayı planladığı haberleri ABD piyasalarını olumlu yönde etkiledi.

ABD yılın ilk çeyreğinde %4,98 daralırken, işsizlik başvurularındaki yüksek seyir de devam etti. Geçtiğimiz hafta 3,8 milyon kişi daha işsizlik başvurusunda bulunurken son altı haftanın işsiz sayısı 30 milyonu aştı.

Altın ons fiyatında 1.700 dolarların üzerine çıkmakta zorlanırken, petrol fiyatları üretim kesintisinin resmi olarak uygulamaya başlanması ile birlikte yükselişe geçti. Uygulamaya göre petrol üretimi gelecek iki ayda günlük olarak 9,7 milyon varil düşürülecek.

TCMB Başkanı Uysal, enflasyon raporuna ilişkin yapmış olduğu sunumda yıl sonu enflasyon beklentisini talep gerilemesi, petrol ve emtialardaki düşüşlerin de etkisiyle 8,2’den 7,4’e çektiklerini ve 2021 yıl sonunda da enflasyonun 5,4’e gerilemesini beklediklerini ifade etti. Ayrıca Uysal diğer ülkelerin merkez bankaları ile swap anlaşması ve kaynak temini konusundaki görüşmelerin devam ettiğini de belirtti. Merkez bankasının döviz rezervlerindeki azalmada geçtiğimiz hafta piyasaların yakın takibinde olan bir konu oldu. Başkan Uysal rezervlerle ilgili soruya durumun toplam rezervler üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. (BKM)’ne hakim ortak olarak hissedar oldu. Yapılan açıklamada ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerinin önemine vurgu yapılarak; TCMB, ödemeler altyapısına ve yenilikçi iş yapış yöntemlerine ilişkin önemli geliştirme alanları belirlemiştir. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar açısından BKM’nin, mevcut durumda üstlendiği ve temel olarak kartlı ödemeler alanına odaklanan rollerine ilave olarak önemli görevler üstlenmesi planlanmaktadır şeklinde açıklama yapılmıştır.

TÜİK Ekonomik güven endeksi Mart ayında 91,8 iken, Nisan ayında %44,1 oranında azalarak 51,3 değerine düştü.

Kaynak: tuik.gov.tr

Birinci çeyrek turizm istatistikleri de TÜİK tarafından açıklandı. Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,4 azalarak 4 milyar 101 milyon 206 bin $ oldu. Yine ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2020 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,1 azalarak 5 milyon 639 bin 413 kişi oldu.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yurt dışı yerleşiklerin hisse ve tahvil bono işlemlerinde son haftalarda dikkat çeken çıkışları geçtiğimiz haftada da 478 milyon dolar olarak devam etti.

Tüm gelişen ülke para birimleri ile birlikte Türk Lirasının dolara karşı değer kaybı devam etti. Dolar Türk Lirası paritesinde 7 seviyesi geçilerek hafta 7,018 seviyesinden kapandı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir