FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 43

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 43

Dünya genelinde 4,5 milyon vaka ve 300 bini aşan ölüm ile korona virüs salgınına ilişkin tedbirlerin esnetilmesi nedeniyle ikinci dalga endişeleri yaşanırken, ABD-Çin arasında devam eden gerginlik, gelen olumsuz makro veriler ve para politikalarında genişlemeci yaklaşımın sonlarına gelindiği görüşleri piyasaların yakından takip ettiği konular arasındaydı.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, ABD ekonomisinin uzunca bir süre zayıf büyüme ile devam edeceğini, aşağı yönlü risklerin arttığını ve ekonomik görünümün belirsiz olduğunu belirttiği konuşması piyasalarca olumsuz algılandı. Ayrıca Powell negatif faize karşı olduğunu da belirtti. 

Mart ayından bu yana ABD işsizlik maaşı başvuruları toplamı 36,5 milyonu bulurken, haftalık başvuru sayısı önceki haftanın altında kalsa da beklentilerin üzerinde 2,98 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Mart ayında Euro alanı sanayi üretimi yıllık bazda %12,9’a gerilerken, Çin’de sanayi üretimi Nisan’da %3,9 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşerek korona virüs salgını sonrası ilk kez artış kaydetti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) korona virüsü ile ilgili tedbirlerin gevşetilmeye başlanması nedeniyle küresel petrol talebine ilişkin tahminini güncelleyerek günlük 19,9 milyon varile revize etti. Haftalık bazda Brent petrol %7 artış ile 32,84 dolar, WTI petrol ise %4,8 artış ile 10,17 dolar seviyesinde gerçekleşme kaydetti.

TCMB Mart ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre; Bir önceki yılın Mart ayında 120 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında 4.923 milyon dolar açık gerçekleşti. On iki aylık cari işlemler fazlası da 1.463 milyon dolara geriledi.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TÜİK’in takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Mart ayında aylık bazda %7,1 yıllık bazda ise %2 oranında azalış kaydederken, Merkezi yönetim bütçe açığı Nisan ayında %136 genişleyerek 43,2 milyar TL gerçekleşti. Nisan ayında bütçe gelirleri %13,1 artarken bütçe harcamaları %42,7 artış kaydetti. 

Türkiye’nin İngiltere ve Japonya ile swap hattı görüşmesi yaptığına ilişkin Reuters’de çıkan haberin etkisi ve yurt içinde korona virüsün yayılma hızının düşmesi ile dolar Türk Lirası 6,91 seviyelerine kadar geriledi. Ancak ülkemiz 5 yıllık kredi risk primi CDS (Credit Default Swap) primi önceki haftaya göre düşüş sergilese de haftayı 620 seviyesinden kapattı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir