25 May FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 44
Sağlıklı ve huzurlu nice bayramlara ulaşmanız dileği ile Ramazan Bayramınız kutlu olsun.
Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın Nisan ayının son haftasında yapmış olduğu para politikası toplantısının tutanaklarında, Avro bölgesi ekonomisinin canlandırılması için mevcut teşviklerin yeterli gelmemesi halinde Haziran ayında Pandemi Acil Varlık Alımına gidebileceği ve gerekli diğer araçların hazırlanabileceği ifadesi yer aldı. Ayrıca tutanakta problemlerin sadece para politikaları ile çözülemeyeceği de ayrıca belirtildi.
Yine ABD Merkez Bankası’nın (FED) Nisan ayı toplantısındaki tutanaklarında da korona virüsü kaynaklı meydana gelen krizin devam etmesi halinde büyük çapta mali önlemlerin alınabileceği ifade edildi.
Geçtiğimiz hafta gerek ABD’de ve gerekse Avrupa’da açıklanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endekslerinin (PMI) 50 seviyesinin altında (durgunluğun devam ettiğini göstermesi) olmasına rağmen Nisan ayına göre daha iyi sonuçlar vermesi, dipten dönüşün başladığı algısını yarattı.
Korona virüs tedbirlerinin gevşetilmeye başlaması, Almanya ve Fransa’nın krizle mücadele için sektörlerin desteklenmesi için 500 milyar euroluk ortak borçlanma konusunda anlaşmaya varması piyasalar tarafından olumlu algılanırken, Euro/dolar paritesini de 1,09 seviyelerine üzerine çıkarttı. Avrupa bölgesi Nisan ayı tüketici enflasyonu son dört yılın en düşük seviyesine gerileyerek %0,3 oranında gerçekleşti.
Yıllık bazda ilk çeyrekte, Japonya ve Çin ekonomileri sırasıyla %3,4 ve %6,8 oranında daralma gerçekleşti.
Ülkemiz ve Katar arasında daha önceden yapılan swap anlaşması arttırılarak 15 milyar dolar seviyesine çıkartıldı. TCMB tarafından basın duyurusunda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edilmiştir. Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltilmiştir. Para takası anlaşmasının temel hedefi yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamaktır.” açıklaması yer aldı.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Ayrıca TCMB Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e indirilmesine karar vermiştir. Yapılan basın duyurusunda; “….toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Gıda fiyatlarındaki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonunun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebileceği, ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünün yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.” açıklaması TCMB’nin enflasyona ilişkin beklentilerinin aşağı yönlü olduğunu vurguladığı görülmektedir.
Kaynak: tcmb.gov.tr
TÜİK tarafından Mayıs ayı sektörel güven endeksleri açıklandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %10,8, perakende ticaret sektöründe %5,0 ve inşaat sektöründe %31,1 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Dolar Türk lirası paritesi haftayı 6,81 seviyesinden tamamlarken, ülkemiz 5 yıllık kredi risk primi CDS (Credit Default Swap) primi önceki haftaya göre 80 puan azalarak haftayı 539,79 seviyesinden kapattı.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı