FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 46

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 46

Korona virüsün tüm dünyada yayılımı devam ederken, normalleşme süreçleri ve makro ekonomideki gelişmeler gündemlerde daha ön plana çıkmaya başlıyor.

ABD Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinde beklenen 7,5 milyon düşüş yerine 2,5 milyon istihdam artışı sürpriz yarattı. Açıklanan bu veri ile işsizlik oranı %14,7’den %13,3’e gerilerken piyasalar tarafından da olumlu karşılandı. Açıklanan istihdam verisi sonrası ons altın haftalık bazda %3 değer kaybederek 1.685 Dolar seviyelerine gerilerken, petrol fiyatlarında haftalık %10’un üzerinde artışlar meydana geldi.

Avrupa Komisyonu korona virüs kaynaklı olumsuz etkileri azaltmak ve ekonomiyi canlandırmak için 750 milyar Euro paket hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, 600 milyar Euroluk genişleme kararı alarak Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı 1 trilyon 350 milyar Euroya çıkarttı. Kararın ardından Euro Dolar paritesi de son üç ayın zirvesine çıkarak 1,1384 seviyelerini gördükten sonra haftayı 1.1291 seviyesinden tamamladı. Parite önceki haftayı 1,11 seviyesinde tamamlamıştı.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) yayınladığı raporda Alman ekonomisinin korona virüs krizi nedeniyle 2020 yılında %7,1 oranında daralacağını, 2021’de %3,2 ve 2022’de de %3,8 oranında büyüyeceğini belirtti. Yine Almanya’da fabrika siparişleri Nisan ayında önceki aya oranla %25,8 Nisan 2019’a göre ise %36,6 oranında azalarak son yılların en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Mayıs ayında %6,5 gerilemesi beklenen Çin’in ihracat verisi %3,3 gerilerken, ithalat &16,7 geriledi. Ayrıca Çin’de Satın Alma Yöneticileri Endeksleri (PMI)  50  seviyesinin üzerine çıktı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer petrol üretici ülkeler hafta sonunda yaptıkları toplantı ile 1 Mayıs 30 Haziran tarihleri arasındaki günlük 9,7 milyar varillik petrol üretim kesintisini temmuz ayının sonuna kadar uzatma kararı aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Mayıs ayında açıkladığı nakit gerçekleşmelerine ilişkin tablosuna göre nakit dengesi aylık 9,7 milyar TL, Ocak Mayıs döneminde ise 82,3 milyar TL açık verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomi basını ve ekonomistler ile yaptığı toplantıda, bu dönem önceliklerinin bütçe açığı olmadığını, özellikle istihdam kalkanı paketi üzerinde bir çalışma yaptıklarını, Temmuz ayından itibaren enflasyonda düşüş beklendiğini ve Borsa İstanbul’un tarihinde ilk kez kesintisiz 13 gün en uzun soluklu yükselişini gerçekleştirdiğini ifade etti.

TÜİK Mayıs ayı tüketici fiyat endeksini açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,10 artış gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Dolar olumlu gelen istihdam verisi sonrası dünyada tüm para birimleri karşısında değer kazanırken Dolar TL’sı haftayı 6,77 seviyesinden tamamlarken, ülkemiz 5 yıllık kredi risk primi CDS (Credit Default Swap) hafta içinde 451 puan seviyelerine kadar geriledikten sonra, önceki haftaya göre 39 puan azalarak haftayı 511 seviyesinden kapattı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir