FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 47

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 47

Kovid-19 ekonomik büyüme etkisinin beklenenden daha uzun süreceği ve ikinci dalga endişeleri ile ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Powell’ın ekonomik durumla ilgili pozitif bir açıklama yapmaması risk iştahının yavaşlamasına neden oldu.

FED Başkanı Powell geçtiğimiz hafta Çarşamba günü toplantı sonrası yaptığı açıklamada faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyerek sıfıra yakın tutulacağını, genişleyici para politikasının uzun süre devam edeceğini ve varlık alımlarına devam edileceğini açıkladı. Ayrıca Powell ekonomide gelir eşitsizliğinin varlığını kabul ederek bunun para politikaları ile de ilgili olmadığını ifade etti. Uluslararası Para Fonu (IMF)

Başkanı Kristalina Georgieva’da Kovid-19 krizi nedeniyle gelir adaletsizliğinin artacağını ve 100 milyona yakın kişinin aşırı yoksulluğa düşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD işsizlik maaşı başvuruları önceki haftaya göre 355 bin kişi azalarak 1,5 milyon kişiye geriledi. Kovid-19 salgının başlamasından bu yana başvuru sayısı 44.5 milyon seviyesine yaklaştı.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Ángel Gurría, Eurınews’e verdiği röportajda ikinci dalganın olması halinde dünya ekonomisinin %6 yerine %7,5 oranında küçülebileceği tahmininde bulundu.

TCMB tarafından Nisan ayı cari dengesi yayınlandı. Nisan ayı itibariyle 5,1 milyar Dolar açık verilirken on iki aylık cari denge bir yıl sonra ilk defa yeniden açık vererek 3.291 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TÜİK tarafından Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi açıklandı. Endeks Nisan ayında aylık %30,4 yıllık bazda %31,4 oranında daraldı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Ayrıca TÜİK tarafından Mart ayı işsizlik oranı %13,2 olarak açıklandı.

Petrol fiyatlarında düşüşler meydana gelirken, önceki hafta 1.700 Dolar seviyesinin aşağısına gerileyen altın bu hafta gelen alımlarla birlikte haftayı 1.730 Dolar seviyelerinden kapattı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir