FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 60

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 60

Dünya genelinde Kovid-19 teşhisi konulan kişi sayısı 28,5 milyonu bulurken, salgınla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Bir önceki hafta teknoloji hisseleri öncülüğünde gerileyen ABD borsalarındaki düşüşler genele yayılarak geçtiğimiz hafta da devam etti. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta beklentilerin üzerinde gerçekleşerek aylık %0,4 yıllıkta ise %1,3 oranında gerçekleşti.

10 Eylülde yapılan ECB toplantısında varlık alım programında ve faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmezken, Başkan Lagarde hedefledikleri bir kur seviyesinin olmadığını ancak kurdaki hareketliliğin enflasyona yansımalarını yakından takip edileceğini ifade etti.

İngiltere Brexit görüşmelerinde son tarih olarak 15 Ekim tarihini hedeflerken Başbakan Boris Johnson anlaşmalı ya da anlaşmasız ayrılığın ülkenin refah düzeyini daha da arttıracağını ve ayrılıkla ilgili her türlü olasılığa hazır olduklarını dile getirdi. Ayrıca Kanada ya da Avusturalya ile yapılan anlaşma tarzı bir anlaşmaya da hazır olduklarını ifade etti. Bu açıklamalardan sonra Sterlin diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, İngiltere borsasında hisse senetleri ve endeksler geriledi.

Petrol fiyatları ABD’deki stokların artışı, dünyada büyümenin beklenenden daha düşük olması ihtimali ile Nisan ayından bu yana arka arkaya iki haftadır düşüşünü sürdürüyor. Yıl içinde en yüksek 63 Doları gören WTI petrol haftayı 37,38 Dolardan, yine yıl içinde en yüksek 68 Doları gören Brent petrol ise haftayı 39,80 Dolar seviyesinden tamamladı.

Moody’s haftanın son günü Türkiye ile ilgili kredi notunu tarihinin en düşük noktasına indirerek B2 seviyesine çekti. Bu not,  S&P’un B+ notunun 1 kademe, Fitch’in BB- notunun da 2 kademe altında yer alıyor. Görünümü de negatife çeviren Moody’s ödemeler dengesinde kırılganlıkların artması, kurumların zorlukları çözmede etkili olamamaları veya isteksizliği ve mali tamponlardaki aşınma gerekçeleri ile notun aşağıya çekildiğini belirtti.

Kaynak: moodys.com

TCMB tarafından Temmuz 2020 ödemeler dengesi açıklandı. Bir önceki yılın Temmuz ayında 1.990 milyon Dolar fazla veren cari işlemler hesabında bu ay da 1.817 milyon ABD Doları açık gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 14.941 milyon ABD Doları olmuştur.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TÜİK tarafından Temmuz 2020 Dış Ticaret İstatistikleri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8 azalarak 15 milyar 12 milyon Dolar, ithalat %7,9 azalarak 17 milyar 709 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana cari açık 21,6 milyar Dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yine TÜİK tarafından Temmuz 2020 Dış Ticaret Endeksleri açıklandı. İhracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %1,1 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %4,2, yakıtlarda %36,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %0,8 azaldı. İthalat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %1,1 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %12,4, yakıtlarda %36,0 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,8 azaldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir