FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 61

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 61

Dünya genelinde Kovid-19 virüs salgını 30 milyonu aşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa direktörü özellikle Avrupa’da durumun çok ciddi olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson virüs salgınında ikinci dalgayı yaşadıklarını ifade etti. İngiltere’nin kuzeyinde salgın nedeni ile bazı kısıtlayıcı adımlar atılmaya başlandı.

İşsizlik sigortası başvurularının beklentilerden daha iyi gelmesine rağmen, Dünya ve ABD borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde başlayan düşüşlerine geçen hafta da  devam etti. Düşüşlerin nedeni olarak da başta FED politikalarının belirsizliği, yine FED’in ekonomik görünüme ilişkin yapmış olduğu olumsuz açıklamar, ABD ve Çin arasında teknoloji şirketleri üzerinden yaşanan gerginlikler olarak görülüyor.

İngiltere Merkez Bankası toplantısı sonrası faiz politikası ve 745 milyar sterlinlik varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gidilmezken, negatif faiz konusunun ilerleyen günlerde görüşülebileceği ifade edildi. Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in AB ile İngiltere arasında anlaşmalı Brexit ihtimalinin hala olduğunu ve buna odaklanılması gerektiği açıklamalarından sonra geçtiğimiz günlerde değer kaybeden sterlin dolar karşısında değer kazandı.

Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Başbakanlık görevinden istifa eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin yerine LDP Genel Sekreteri Yoşhihide Suga getirildi. Şinzo Abe’nin sağ kolu olarak bilinen Suga’nın izlediği ekonomik ve sosyal politikalarda herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamalardan sonra Türkiye ile Fransa arasında yaşanan Doğu Akdeniz geriliminin hafta içinde azalacağı beklentisi oluştu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan raporda, küresel ekonomik görünümün belirsiz kalmaya devam ettiği, Türkiye ekonomisinde 2020 yılı için daralma tahmininin %4,8’den %2,9’a düşürüldüğü, 2021 yılı büyüme tahmininin de %3,9 olduğu belirtildi.

Hafta içinde Türk Lirası Dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederken, kur 7,55 seviyesini aşarak tarihi zirve yaptı. TCMB, Türk Lirasındaki değer kaybının önüne geçmek amacıyla para politikasında sıkılaştırmaya giderken ve ortalama fonlama maliyetini %11’ler seviyesine çekti.

Borsa İstanbul Pay piyasası sadeleştirerek yeniden gruplandırmaya gitti. Yapılan açıklamada paylarda derinliğin arttırılması amacıyla 1 Ekim 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, Pay Piyasası’nda Pazar yapılanması, pazarlardaki işlem görme esasları ve pazarlar arası geçiş kriterleri ile kota şartlarında bazı değişiklikler yapıldığı belirtilmiştir.

Kaynak: borsaistanbul.com

TCMB Eylül ayı Beklenti Anketi İstatistikleri açıklandı. Buna göre;

  • Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %10,82 iken, bu anket döneminde %11,46 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %9,70 iken, bu anket döneminde %10,15 olmuştur.
  • BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %9,79 iken, bu anket döneminde %11,00 olarak gerçekleşmiştir. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde %9,43 iken bu anket döneminde %10,58 olmuştur.
  • Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,34 TL iken, bu anket döneminde 7,60 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 7,68 TL iken, bu anket döneminde 7,94 TL olarak gerçekleşmiştir.
  • GSYH 2020 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %-1,6 iken bu anket döneminde %-1,5 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde %4,3 iken, bu anket döneminde %4,2 olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir