FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 64

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 64

Dünyada ikinci dalga endişeleri ile yeniden artışa geçen Korona virüs salgını Fransa’da günlük vaka sayılarında rekor kırarken, diğer ülkelerde de yayılım hız kesmiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ekim ayına ilişkin Ekonomik Görünüm Raporu’nda;

  • Virüsün yayılmasını kontrol altına almak için alınan tedbirlerin, doğrudan ekonomik faaliyeti daraltmadığı,
  • Karantinanın salgını önemli ölçüde azaltabileceği ve
  • Salgının kontrol altına alınması halinde daha hızlı bir toparlanmanın olabileceği dile getirildi.
  • ABD’de piyasalar, Korona virüsün ekonomiye olan etkilerine yönelik planlanan ekonomik teşvik paketindeki beklentiler nedeni ile olumlu yönde seyretti. Yine işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde 840 bin kişi olarak gerçekleşti.

ABD başkanlık seçimlerine ilişkin anketler piyasalar tarafından yakından takip edilirken, son yapılan anketlerde Joe Biden’in önde olduğu gözlemlendi.

ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 ülkeden ithal ettiği alüminyum levha ürünlerine ek vergi koydu.

Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam ederken, Eylül ayı sonu itibariyle Reel Efektif Döviz Kuru verisi, düzenlendiği Ocak 1994’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. 2 Ekim tarihi ile biten haftada TCMB’nin brüt döviz rezervleri 1 milyar Dolar azalırken, gerçek kişilerin döviz mevduatında 1,25 milyar Dolar artış, tüzel kişilerin mevduatlarında 1,15 milyar Dolarlık azalış yaşandı. Yine aynı haftada yabancı yatırımcılar 131 milyon Dolarlık hisse senedi, 479 milyon Dolarlık da Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı ile toplamda 2018 yılından bu yana en büyük haftalık alımı (610 milyon Dolar) gerçekleştirmiş oldular. Son iki haftadır yabancıların işlem yönünde artıda olmaları dikkat çekerken, iç piyasada yabancıların işlemleri gelecek haftalarda daha yakından takip edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 5 yıl vadeli bir tahvil ihracı için 6 Ekim 2020 tarihinde Bank of America Merrill Lynch, Citi ve JP Morgan’a yetki verilmişti. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı toplam 2,5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 14 Ekim 2020 tarihinde hesaplarımıza girecektir. Tahvilin kupon oranı %6,375, yatırımcıya getirisi %6,40 olmuştur.

https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2020/10/20201007-Basın-Duyurusu.pdf

TÜİK tarafından Eylül 2020 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) açıklandı. Yİ-ÜFE (2003=100) 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,44, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,33 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,71 artış gösterdi.

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=33764

TÜİK’in internet sitesi yenilendi. TÜİK, yeni Web Platformu ile web standartlarına uygun, erişilebilirlik ve kullanılabilirlik konularında tam entegrasyon sağlanmış bir yapıyla ziyaretçileri kurumsal portallar karşılamaktadır. Kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurularak;

  • Kurumsal Portalı
  • İstatistik Veri Portalı
  • Coğrafi İstatistik Portalı
  • İnfografik Portalı
  • Ulusal Veri Yayımlama Takvimi Portalı olmak üzere birbirleri ile entegre çalışan bir yapı oluşturulmuştur.

https://www.tuik.gov.tr/tr/corporate/multimedia/media/?news=2043014

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir