FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 70

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 70

Dünyada koronavirüs vakaları tedirginlik yaratmaya devam ederken, piyasalar da ABD ve Avrupa Merkez Bankaları başkanlarının söylediği üzere mali desteklerin de hayata geçirilmesi konusunda bir beklentiye girdi. ABD’de hükümet fonlarının serbest bırakılması konusunda ABD Merkez Bankası (FED) ve ABD Hazine Bakanlığı arasında yaşanan anlaşmazlık nedeni ile borsa endekslerinde kayıplar yaşandı.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Avrupa Merkez Bankası başkanı (ECB) Lagarde ekonominin acil desteğe ihtiyaç duyduğunu ve zayıf talep nedeni ile mali teşvik paketinin derhal uygulanması gerektiğini tekrar dile getirdi. Lagarde, krizin devam ettiğini ve Acil Varlık Alım programına ve uzun dönemli finansal operasyonların devam edeceğine de vurgu yaptı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva koronavirüs vaka sayılarındaki artışın belirsizliği arttırdığını, krizin derin işler bırakabileceğini, küresel toparlanmanın devam ettiğini ama ivmesini kaybettiğini ifade etti.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 9 Kasım’da yapılan ateşkes anlaşmasından sonra, Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ sınırındaki Ağdam iline girdi. Bu anlaşma ile Rusya Sovyetler Birliği döneminden bu yana ilk defa Dağlık Karabağ’a barış gücü çerçevesinde 5 yıllığına asker göndermiş oluyor.

TCMB Para Piyasası Kurulu toplantısı sonrasında Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 10,25’ten % 15’e yükseltilmesine, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildiği açıklandı. Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildi. Ayrıca TCMB, haftalık swap TL faizini de %13,25’ten %15,00’e yükselterek kontrolündeki tüm faizleri de aynı seviyeye getirmiş oldu.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB’nin faiz kararını açıklamasından sonra Borsa İstanbul olumlu seyrini sürdürerek yeniden tüm zamanların rekorunu kırarak en yüksek 1.327,40 seviyesini gördü ve haftayı 1.323,95 seviyesinden tamamladı. Ağustos 2017’den bu yana yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alışları 908 milyon Dolar ile en yüksek seviyeye ulaştı. Ayrıca 6-13 Kasım haftasında da yurt dışı yerleşikler, 614,4 milyon Dolar hisse senedi ve 294 milyon Dolar DİBS satın alarak son üç yıldaki en yüksek menkul kıymet alımı gerçekleştirmiş oldular.  Döviz hafta içinde yatay seyrederken Türkiye 5 yıllık CDS primi 371 puana kadar geriledi. TÜİK tarafından Kasım ayı Tüketici Güven Endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %2,2 oranında azaldı; Ekim ayında 81,9 olan endeks, Kasım ayında 80,1 oldu.

Kaynak: tuik.gov.tr

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kütahya, Afyonkarahisar, Batman ve Siirt 7. Olağan İl Kongrelerinde yaptığı konuşmada, “…dostlarımızla ve müttefiklerimizle daha güçlü iş birliği hâlinde olmak istiyoruz. Avrupa Birliği’nden bize verdiği sözleri tutmasını, ayrımcılık yapmamasını, en azından ülkemize yönelik aleni düşmanlıklara alet olmamasını bekliyoruz. Kendimizi başka yerlerde değil Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: tccb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir