FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 75

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 75

Koronavirüs ile ilgili mutasyon haberleri hafta başı piyasaları olumsuz etkilese de, mutasyon geçirmesine rağmen geliştirilen aşıların koronavirüse karşı etkili olacağı haberleri tansiyonun düşmesini sağladı. Vaka sayılarının 80 milyonu geçtiği dünyada 7 ülkede aşı uygulamaları hayata geçerken, aşılanan kişi sayısı 3,5 milyonu geçti. Çin’den satın alınan aşıların Türkiye’ye gelecek haftadan itibaren gelmesi beklenirken, Mart 2021 ayı sonuna kadar 4,5 milyon doz BioNTech/ Pfizer aşısının alımı konusunda da anlaşmanın imzalandığı duyuruldu. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de BioNTech/ Pfizer aşısının hafta başından itibaren sağlık görevlilerince yapılacağı açıklandı.

Koronavirüs salgınının ABD ekonomisine verdiği zararların etkilerini telafi etmek amacıyla 900 milyar Dolarlık destek paketi ve 1,4 trilyon Dolarlık bütçe paketi olmak üzere toplam 2,3 trilyon Dolarlık harcama paketi ABD kongresinde onaylandı. Onayın ardından piyasalar yönünü pozitife çevirirken, Başkan Trump’ın paket için utanç verici ve israf olarak açıklama yapması piyasalardaki olumlu havayı bozdu.

AB ve İngiltere Brexit sonrası ticari ilişkilerin belirlenmesi konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmanın uygulamaya geçmesi için İngiltere Parlamentosunda ve AB konseyinde onaylanması gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yapmış olduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının beklentilerin üzerinde yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesine karar vermiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

PPK toplantı özetinin beş iş günü sonrası yayınlanacağı açıklandı. Ayrıca Başkan Naci Ağbal TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda para politikasıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun değerlendirme bölümünde;

  • İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.
  • Bu doğrultuda enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmıştır.
  • Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir ifadeleri dikkat çekmektedir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB tarafından Aralık ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) açıklanmıştır. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %75,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

2020 yılı Aralık ayında RKGE, bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 106,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 3,0 puan artarak 110,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Borsa İstanbul 100 endeksi 1.426 puanla yeni bir rekor kırarken, Türk Lirası Dolara karşı en çok değer kazanan para birimi olarak Dolar/Türk Lirası %1,1 değer kazanarak haftayı 7,5575 seviyesinden tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir