FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 82

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 82

Dünya genelinde korona virüse yakalanan kişi sayısı 110 milyona yaklaşırken ölenlerin sayısı 2,4 milyon kişiyi aştı. Avrupa’da aşı uygulamaları henüz istenen noktaya gelmezken ABD’de 46 milyon, İngiltere’de 14,5 milyon ve Türkiye’de 2,9 milyon kişiye ilk doz aşılar yapılmış durumda. Aşılamada Avrupa’nın önünde giden İngiltere’de vaka sayılarının düşmesinin ardından Başbakan Johnson karantinadan çıkış planının 22 Şubat’ta açıklanacağını duyurdu. Almanya Başbakanı Merkel’de vaka sayılarının 100 binde 35’in altına inmesi durumunda kısıtlamaların kaldırılmasının değerlendirilebileceğini açıkladı. Ülkemizde de ise 12.sınıflarda seyreltilmiş sınıf uygulaması ile yüz yüze eğitime geçilmesine karar verildi.

Avrupa Birliği (AB) ve Rusya arasındaki ilişkilerde, Rus muhalif lider Navalni’nin tutuklanmasının ardından gerginlik yaşanıyor. AB’nin Rusya’nın İnsan Hakları taahhütlerine uymaması nedeniyle başta ekonomik olmak üzere bazı yaptırımları gündeme getirebileceğini açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un da ilişkileri tamamen sonlandırabileceklerini açıklamasının ardından gerginlik daha da arttı.

Gerek ABD Merkez Bankası (FED) ve gerekse Avrupa Merkez Bankası(ECB)’ndan ekonomiyi destekleyici yönde açıklamalar gelmeye devam ediyor. Her iki bankanın da tahvil alım programlarında ve istihdamın artmasına yönelik politikalarda kısa vadede bir değişikliğe gidilmeyeceğinin belirtilmesi dünya piyasalarında olumlu karşılandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,20’yi test ederek Mart 2020’deki seviyelerine yaklaştı.

İngiltere geçen yıl %9,9 küçülme ile 1709 yılından bu yana en büyük ekonomik daralma ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca İngiltere bu küçülme ile gelişmiş ülkeler arasında en çok daralan ülke konumuna geldi.

TCMB tarafından Şubat 2021 Beklenti Anketi açıklandı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %11,15 iken, bu anket döneminde %11,23 olmuştur. BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 17,09 iken, bu anket döneminde % 17,04 olarak gerçekleşmiştir. Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 8,09 TL iken, bu anket döneminde 7,79 TL olmuştur.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yine TCMB tarafından Aralık 2020 Ödemeler Dengesi İstatistikleri açıklandı. Cari işlemler açığı, 2019 yılının aralık ayına göre 473 milyon Dolar artarak 3,2 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda 2020 yılı cari işlemler açığı 36,7 milyar Dolar olmuştur.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Aralık 2020 Sanayi Üretim Endeksi açıklandı. Sanayi üretimi aylık %1,3 artarken yıllık bazda ise %9,0 arttı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Petrol fiyatları son bir yılın en yüksek seviyesine gelirken Brent tipi petrol haftalık %4,5 artarak 62,6 ve WTI petrol ise haftalık % 4,2 artışla  59,7 Dolar seviyesinden haftayı tamamladılar.

Dolar Türk Lirası kuru son ayın en düşük seviyesine gerilerken, 7 TL’sının altını test etti. Euro Türk Lirasında ise 8,49 seviyelerine kadar gerilemeler görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) açıkladığı verilere göre 5 şubat ile biten haftada döviz mevduatları 2,1 milyar Dolar azalarak 232,9 milyar Dolar seviyesine geriledi.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir