FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 83

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 83

Yeni mutasyon ile ilgili gelişmeler tüm dünyada yakından takip edilirken, Ortadoğu dışında küresel düzeyde son beş haftadır korona virüs sayılarında gerilemeler yaşanıyor. Haftalık 2,7 milyon vaka sayısına gerileyen virüsün alınan kısıtlayıcı önlemlerin etkisi ile azaldığı değerlendirilirken, şu ana kadar 87 ülkede toplam yapılan 200 milyondan fazla doz aşı uygulamalarının da belli bir oranda katkısının olabileceği düşünülüyor. ABD 60,5 milyon doz aşı uygulaması ile dünyada en fazla aşılama yapan ülke olurken, onu 40,5 milyon ile Çin ve 16,9 milyon ile İngiltere izliyor. İsrail ise 6,8 milyon ile dünyada nüfusuna göre en fazla aşı uygulaması yaptıran ülke konumunda.

Ülkemizde aşı uygulama sayısı 6,5 milyonu geçerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre dört gruba ayırarak Mart ayı başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz” dedi.

Kaynak: tccb.gov.tr

ABD’de hafta içinde beklenenden fazla gelen işsizlik maaşı başvuruları ve tahvil getirilerinin son bir yılın en yüksek seviyesine çıkması nedeniyle hisse senedi değerlerinin düşebileceği endişeleri ile yoluna devam eden piyasalar, 1,9 trilyon Dolarlık destek paketinin hayata geçmesi beklenirken alt yapı yatırımları içinde 3 trilyon Dolarlık bir başka paketin hazırlanabileceği beklentisi ile olumlu yöne döndü.  ABD Hazine Bakanı Janet Yellen işsizlik oranının %10 olduğunu ve bunun destek paketi olmadan aşağıya çekilebilmesinin mümkün olamayacağını belirtti. Ayrıca Yellen Kripto paraların spekülatif bir varlık olduğunu ve bu piyasalara dönük düzenlemelerin getirilmesi konusunda da bir mesaj verdi.

Avrupa’da hizmet PMI’larının zayıf seyretmesi ve aşı uygulamalarının yavaş ilerlemesine rağmen Avrupa bölgesi imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksinin PMI (Purchasing Manager Index)  Ocak ayında 47,8’den Şubat ayında 48,1’e yükselmesi Avrupa hisse senedi piyasalarının haftayı pozitif yönde kapatmasını sağladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin notunu değiştirmeyerek BB- olarak teyit etti. Görünümü ise negatiften durağana çevirdi.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeni Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresi 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Kaynak: resmigazete.gov.tr

Petrol fiyatları, OPEC+ ülkelerinin üretim kısıntısına gitmesi, yaşanan soğuk hava koşullarının enerji talebini arttırması ve ekonomik toparlanma beklentileri nedeniyle geçtiğimiz hafta da yüksek seyrini koruyarak sınırlı düşüşler yaşadı.

Türk Lirası hafta içinde güçlü seyrini sürdürmeye devam etti. Dolar/TL 7 seviyesinin altına inerek haftayı 6,96 ,  Euro/TL 8,44 seviyesinden ve  ons altın fiyatları da 1.800 Dolar seviyesinin altına inerek haftayı 1.782 Dolar seviyesinden tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir