FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 85

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 85

Aralık 2020 başından geçtiğimiz haftaya kadar dünyada 279 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştirildi. ABD’de 82,5 milyon, Çin’de 52,5 milyon ve İngiltere’de 21,9 milyon kişi ile en fazla aşı uygulaması yapan ülkelerin başında geliyor.

Türkiye’de ise aşı uygulama sayısı 10 milyona yaklaşırken 7,5 milyon kişiye bir doz aşı ve 2,3 milyon kişiye ise iki doz aşı uygulaması yapıldı. Diğer yandan hafta başından itibaren il bazında kontrollü normalleşme süreci de başlatıldı. Buna göre, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

Kaynak: tccb.gov.tr

ABD uzun vadeli tahvil faizleri yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, tahvil faizlerindeki artışın önemli olduğunu ancak şu anda politika duruşlarında bir değişikliğe gidilmesini gerektiren bir durumun da olmadığını açıkladı. Powell diğer yandan ekonominin istihdam ve enflasyon hedeflerinin uzağında olduğunu, gelecek aylarda enflasyonda bir artış olsa dahi destekleyici para politikalarında değişikliğe gitmeyeceklerini ifade etti. Powell’ın söylemleri piyasalar tarafından yeterli bulunmadı ve ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili %1,58 ve dolar endeksi de 91,98 seviyesine kadar yükselirken Euro/Dolar paritesi de 1,1917 seviyesine kadar geriledi. Hisse senedi piyasalarında önemli düşüşler yaşanırken altın ise haftayı 1.700 Dolar/Ons seviyelerinden tamamladı.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, Ulusal Halk Kongresinde 14.dönem 5 yıllık kalkınma planı ve reformlar hakkında açıklamalarda bulundu. Li, 2030 yılına kadar karbon emisyonunun azaltılmasında lider olma ve 2060 yılına kadar da sıfır karbon hedefine ulaşılması konusunda söz vererek, 5 yılda birim başına düşen karbon emisyonunun %18 azaltılacağını açıkladı. Diğer yandan Li, 2021 için büyüme hedeflerinin %6 olarak belirlendiğini ifade etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu yaptığı toplantı sonrasında üretimi artırmama kararı alarak kesintilerin 1 ay daha uzatılmasına karar verdi. Toplantının ardından petrolde yükselişler devam etti. Batı Teksas Tipi Petrol (WTI) haftayı $66,28 düzeyinden Brent petrol ise  $69,54 seviyesinde haftayı tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı. Açıklamasının başında; “Yine yakın tarihimiz bize yaşadığımız acı tecrübelerle, mülkün temelinin adalet olduğunu, adaletin temelinde de hakları ve onuruyla insanın bulunduğunu öğretmiştir. İşte bunun için bizim adalet davamızın pusulası insandır, insan onurudur, insanın sahip olduğu tüm haklarıyla hayatını sürdürebilmesidir” ifadesine yer verdi.

Kaynak: adalet.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal www.tcmbblog.org  sayfasında bir makale yayınladı. Ağbal makalesinin son paragrafını “Kalıcı fiyat istikrarı, ekonomimize inanan, güvenen insanları koruyacak; paramızı hak ettiği değere kavuşturacak ve bunun sonucunda da hepimiz geleceğe güvenle bakacağız. Bunu başaracağımıza inanıyorum.” açıklaması ile tamamladı.

Kaynak: tcmbblog.gov

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim-Aralık 2020 Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre; GSYH dördüncü çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,9 arttı. Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2020 yılında bir önceki yıla göre %1,8 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2020 yılında bir önceki yıla göre %16,8 artarak 5 trilyon 47 milyar 909 milyon TL oldu. 2020 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 60.537 TL, Dolar cinsinden 8.599 olarak hesaplandı.

Yine TÜİK Şubat 2021 Tüketici Fiyat Endeksini açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,81 artış gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Türkiye 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası CDS (Credit Default Swap) primi 318, Dolar/TL 7,53 ve Euro/TL 8,98 seviyelerinden, haftayı tamamlarken TCMB Döviz rezervleri 1,1 milyar Dolar artarak 95,2 milyar Dolar seviyesine yükseldi.

Endeksin 100’ün altında olması Türk Lirasının yabancı para birimleri karşısında reel olarak değer kaybettiğini, 100’ün üzerinde olması ise değerli olduğunu gösteren TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kur Endeksi Şubat ayında önceki aya göre %5,5 oranında artarak 69,69 seviyesine yükseldi.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir