15 Mar FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 86
Global çapta aşı uygulaması 330 milyona yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandeminin ilan edilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Son bir yılda 120 milyondan fazla insan Kovid-19’a yakalandı ve 2,5 milyon insan da hayatını kaybetti. Ülkemizde ise 2,8 milyon vaka ve 29.300 ölüm gerçekleşti. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının tespitinden sonraki 1 yıllık sürece dair değerlendirmelerde bulundu. Koca, 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece vatandaşların huzuruna çıktığını hatırlatarak “Zaman kazanmış olsak da virüsün ülkemize girişinin kaçınılmaz olduğunu, durumu sağduyu içinde karşılamak gerektiğini, hazırlıklı olduğumuzu ifade etmiştim. Kovid-19, son 100 yıl içinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı, vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın. Geride kalan zamanda baktığımızda, salgını ortak düşmanın virüs olduğu küresel bir savaşa benzetmek mümkündür” diye konuştu.
Kaynak: saglik.gov.tr
Diğer yandan yurt içinde il bazında yeniden yayınlanacak risk haritası merakla bekleniyor. Pandeminin son bulduğu ve beklenen ekonomik atılımın gerçekleşeceği bir döneme girmiş olduğumuzu dileriz.
Uzun bekleyişlerin ardından ABD’de 1,9 trilyon Dolarlık teşvik paketi Başkan Biden tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. ABD’de enflasyonun beklentilere paralel gelmesi, devlet tahvil ihalelerine olan talebin artması, olumlu gelen işsizlik verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım hızını arttıracağını açıklaması ile birlikte piyasalar pozitif yönde etkilense de dalgalı seyir devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,625 ile hisse senedi fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.
Çin’de Şubat sonu itibariyle ihracat %60,6 ithalat ise %22,2 artarak beklentilerin üzerinde gelirken yine Şubat ayında enflasyon -%0,2 olarak gerçekleşti. İngiltere’de de Şubat ayı sanayi üretimi beklentilerin üzerinde düşüşle -%1,5 olarak açıklandı.
IMF sözcüsü Gerry Rice, ABD’de üç yıla kadar %5-6 arasında ekonomide büyüme beklediklerini, finansal kırılganlıkları olan ve ABD ile zayıf ilişkileri olan ülkelerin piyasalarda ve ekonomilerde beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmaları ve merkez bankalarının ani faiz artışlarına karşı temkinli durmaları gerektiğini belirtti.
Türkiye varlıklarının dünya piyasalarına göre negatif ayrışmasının bir sonucu olarak Dolar/Türk Lirası 7,56 ve Euro/Türk Lirası ise 9,04’den haftayı tamamlarken Türkiye 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası CDS (Credit Default Swap) primi (haftalık kapanış 307) ve Eurotahvil piyasalarında önemli bir değişiklik yaşanmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’ndaki konuşmasında; Ekonomik reform paketimiz, Türkiye’yi geleceğe güvenle taşıyacak, somut ve çözüm odaklı politikalar içeriyor. Takvimlendirdiğimiz tüm reformları, belirlediğimiz sürelerde tamamlayacağız. Her üç ayda bir gerçekleştireceğimiz reform takip toplantılarıyla, programın uygulama başarısını değerlendireceğiz” dedi.
Reform paketi;
- Kamu Maliyesi
- Fiyat İstikrarı
- Finansal Sektör
- Cari Açık
- İstihdam
- Kurumsal Yönetişim
- Yatırımların Teşvik Edilmesi
- İç Ticaretin Kolaylaştırılması
- Rekabet
- Piyasa Gözetimi ve Denetimi politika başlıkları çerçevesinde açıklandı.
Kaynak: hmb.gov.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak 2021 Ödemeler Dengesi İstatistiklerini açıkladı. Buna göre; Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 166 milyon Dolar azalarak 1.867 milyon Dolara gerilemiş ve bunun sonucunda on iki aylık dönemde 36.599 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr
TCMB Mart 2021 beklenti anketini açıkladı. Ankete göre;
- Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %11,23 iken, bu anket döneminde %11,54 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %10,36 iken, bu anket döneminde %10,47,
- BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %17,04 iken, bu anket döneminde %17,56 olarak gerçekleşmiştir. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde %17,00 iken, bu anket döneminde % 17,53,
- Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,79 Türk Lirası iken, bu anket döneminde 7,95 Türk Lirası,
- GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %4,1 iken, bu anket döneminde %4,4 olmuştur.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksindeki artış %11,4 olarak açıklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı