29 Mar FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 88
Korona virüs vakaları ve ölüm oranları artmaya devam ederken, 508 milyon aşı uygulaması ile dünya nüfusunun ancak şu ana kadar %6,6’sı aşılanabilmiş durumda. Uzmanlar Avrupa’da başlayan üçüncü dalganın yeni varyantlar nedeni ile önceki dalgalara göre daha etkili geliştiğini ve endişe verici durumda olduğunu belirtiyorlar. Türkiye’de ise kontrollü normalleşmeden bu yana günlük vaka ve ölüm sayıları ülke çapında her geçen gün artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Koca, şu ana kadar 14 milyon doz aşı uygulandığını ve Mayıs sonuna kadar 100 milyon aşının daha geleceğini açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri korona virüsün ekonomik etkileri ile mücadele ve bütçe konusunda bir araya geldiler. Toplantı sonrası Türkiye ile kademeli olarak iş birliğine hazır olunduğu ancak temel haklar ve hukukun üstünlüğü konularında kaygıların halen devam ettiği dile getirildi. Diğer yandan AB, ABD, Kanada ve İngiltere ile birlikte Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı politikalar nedeni ile Çin’li bazı yetkililere ve firmalara yaptırım kararı aldı. Almanya’da Mart ayı Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI-Purchasing Managers’ Index) verilerinin, beklentilerin üzerinde artarak 60,7’den 66,6’ya çıkması dikkat çekti.
Dünya ekonomisinin bir gözü de Süveyş Kanalı’ndan gelecek olan haberde. Panama bandıralı Ever Given adlı geminin Süveyş Kanalı’nda karaya oturması nedeniyle Akdeniz ve Kızıldeniz arasındaki deniz ticareti tıkanmış durumda. Uzmanlar kanalın tıkanması nedeniyle Dünya ticaretinin haftalık 6 ila 10 milyar dolarlık zarara uğradığını belirtiyorlar.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell ABD Temsilciler Meclisinde yapmış olduğu sunumda ekonominin beklenenden daha iyi gittiğini gelecek aylarda enflasyonda artış beklediklerini ancak bunun kalıcı olmayacağını dile getirirken, Hazine Bakanı Yellen’da ekonomik destek paketi ile büyümenin sağlanacağını gelecek sene işsizlik oranları ile ilgili daha olumlu sonuçların alınabileceğini ifade etti. Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı Tüketici Güven Endeksi Mart ayında 8,1 puan artarak 84,9’la son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı değişimi sonrası varlık fiyatlarında dalgalanma devam etti. Döviz kurları yüksek seyrini korurken BIST endeksi de haftayı kayıpla kapattı. Son haftalarda 300’lü seviyelerin altında devam eden Türkiye 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası (CDS-Credit Default Swap) haftayı 465 puan seviyesinden tamamlarken %14 seviyelerinde olan 10 yıllık tahvil faizi de haftayı %18,27 seviyesinden tamamladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, yaptığı basın açıklamasında “Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır. Bu alanlarda istikrar olmaksızın; güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir.” ifadesine vurgu yaptı. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ekonomik Reform Eylem Planı’nın detaylarını açıklandı.
Kaynak: hmb.gov.tr
TCMB tarafından Mart 2021 İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO)açıklandı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %74,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Yine TCMB tarafından Mart 2021 İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) açıklandı. 2021 yılı Mart ayında RKGE, bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 110,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 110,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr
TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi ve Niğde Ticaret Borsası eski Başkanı Erdoğan Özegen, Kamu Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı. Kendisini tebrik eder görevinde başarılar dileriz.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı