12 Nis FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 90
Ülkeler, korona virüse karşı aldıkları önlemleri ekonomilerini en az düzeyde etkileyecek biçimde yürütmeye çalışırlarken vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarında belirli bir seviyeye gelen ülkelerde dahi vaka ve ölü sayıları yüksek seviyelerde devam ediyor. Uzmanlar aşı uygulama çalışmalarında önemli bir aksaklık yaşanmaması halinde pandemi sürecinden, gelişmiş ülkelerin 2021 yılı son çeyreğinden itibaren, gelişmekte olan ülkelerin 2022 yılı ortalarında ve geri kalmış ülkelerin ise ancak 2024 yılı sonunda çıkabileceğini öngörüyor. Ülkemizde de vaka ve ölü sayıları her geçen gün artıyor. Bur artışlar sebebi ile ülkemize en fazla turistin geldiği ülkelerin başında gelen Rusya charter uçuşlarına kısıtlama durumunu değerlendirirken Almanya, Türkiye’yi ‘yüksek riskli ülke’ ilan etti.
ABD iki savaş gemisini Karadeniz’e gönderirken, Rusya ve Ukrayna arasında gerilimi tırmandıran açıklamalar gelmeye devam ediyor. Kriz devam ederken hafta sonu Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan taraflara krizin diplomasi yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda küresel büyüme tahminini 2021 için %5,5’ten %6’ya yükseltirken, Türkiye için büyüme tahmini değiştirmeyerek ise 2021 için %6, 2022 için ise %3,5 olacağını belirtti.
Kaynak: mfa.gov.tr
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell enflasyonda kısa vadede yükseliş olabileceğini ancak geçici olacağını, enflasyona ilişkin verilerin çok yakından takip edildiğini, enflasyonda kalıcı bir etkinin görülmesi halinde gerekli tepkinin verileceğini açıkladı. Powell’in açıklamaları, enflasyonun çok yükselmeyeceği algısı ve 744 bin kişi ile beklentilerin üzerinde gelen işsizlik maaşı başvuruları sonrası ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri, %1,62 seviyesine geriledi.
Çin’in Mart ayı Üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentilerin üzerinde yıl bazında %4,4 ile 2018 Temmuz’undan bu yana en fazla artış kaydederken Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise Şubat ayındaki %-0,2 seviyesinden %0,4’e yükseldi
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, büyüme görünümü üzerindeki risklerin dengeli hale geldiğini ve gerektiği durumda tahvil alım programında miktar artırım yoluna gidebileceklerini açıkladı.
Yeni ekonomi düzenlemelerini içeren ve içinde, Kurumlar vergisinin 2021 yılı için %25, 2022 yılı için %23 oranında arttırılması, yiyecek içecek sektöründe çalışanların nisan ve mayıs aylarında çalışmaları halinde ücret desteğinin 1.500 TL olması ve ücretsiz izne çıkarılanların ücretlerinin de 1.500 TL’ya çıkarılması, çiftçi borçlarının yapılandırılması vb. konular yer alan kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %16,19, aylık %1,08 arttı. Bu sonuçlar ile enflasyon Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Yine TÜİK, Şubat ayı Dış Ticaret Endekslerini açıkladı. Açıklamaya göre İhracat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 ve İthalat birim değer endeksi ise Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,3 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı beklenti anketi açıklandı. Ankete göre;
- Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %11,54 iken, bu anket döneminde %13,12 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %10,47 iken, bu anket döneminde %11,26,
- BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %17,56 iken, bu anket döneminde %19,03,
- Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,95 TL iken, bu anket döneminde 8,57 TL, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,20 TL iken, bu anket döneminde 8,78 TL,
- Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %4,4 iken, bu anket döneminde %4,3 ve GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket dönemine göre değişmeyerek %4,2 olmuştur.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı