FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 91

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 91

Dünyada korona virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 3 milyonu geçerken, en fazla ölüm gerçekleşen ülkeler içinde ABD yarım milyondan fazla kişi ile başı çekiyor, sonrasında ABD’yi Brezilya, Meksika ve Hindistan izliyor. Aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Avrupa bölgesinde hastaneye yatış oranları yüksek seyrini koruyor. Sadece İngiltere ve İsrail korona virüs tedbirlerini esnetme konusunu gündemlerine alabilmiş durumdalar. Ülkemizde de vaka ve ölüm sayılarındaki artış devam ederken geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası 2 haftalık kısmi kapanma kararı alındı.

Kaynak: icisleri.gov.tr

Uluslararası piyasalar geçtiğimiz haftayı olumlu bir havada tamamladılar. Bu olumlu havada; ABD Merkez Bankası’nın (FED) yayınlamış olduğu Bej kitapta ekonomik faaliyetin şubat ayından itibaren hareketlendiğinin belirtilmesi, perakende satışların mart ayında beklentilerin üzerinde %9,8 olarak artması ve Çin ekonomisinin 2021 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %18,3 oranında büyümesinin de etkisi oldu. FED Başkanı Powell ABD ekonomisindeki büyümenin daha da hızlanmasını beklediklerini ancak korona virüse ilişkin gelişmelerin ekonomiler üzerinde hala büyük bir risk oluşturduğunu da ifade etti.

ABD’de Mart ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde ve son 2,5 yılın en yüksek değeri olan %0,6 oranında gerçekleşti.  Yıllık bazda ise oran %2,6 seviyesine yükseldi. Enflasyondaki yüksek artışa rağmen ABD 10 yıllık tahvilleri olumlu beklentilerin etkisi ile haftayı %1,58 seviyesinden tamamladı.

Almanya’nın Türkiye’yi yüksek riskli bölge olarak ilan etmesinin ardından, Rusya tarafından da Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, artan korona virüs vakaları nedeniyle Türkiye ile Rusya arasındaki uçuşların 15 Nisan-1 Haziran arasında sınırlandırma getirildiğini açıkladı. Aksi bir karara kadar haftada iki sefer sadece İstanbul Moskova uçuşlarının gerçekleşeceği bildirildi.

Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun ilk kez katıldığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının beklentilere paralel %19 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Kurul kararı açıklamasında; önceki metinlerde yer alan “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ve “sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir” ifadelerinin yer almaması dikkat çekti. TCMB kararı sonrası 10 yıllık tahvil faizleri %18 seviyesinin altına gerileyerek haftayı %17,96 ve 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası (CDS-Credit Default Swap) primi ise 401,13 seviyesinden tamamladı.

TCMB 2021 Şubat sonu itibarıyla, Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmelerini açıkladı. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 192 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 19,9 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün %23 Merkez Bankası’nın %11,9, özel sektörün ise %65,1 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Ödemeler Alanına ilişkin basın duyurusu yaparak; Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırması nedenleri ile “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe konulduğunu bildirmiştir.

Yine TCMB tarafından Şubat ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) açıklanmıştır.  2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre % 2,6 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %30,8, reel olarak ise %13,1 oranında artmıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 artarak 111 bin 241 oldu. Türkiye genelinde Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,7 azalış göstererek 21 bin 815 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,1 azalarak 33 bin 365 oldu. Ocak-Mart döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,9 azalışla 263 bin 50 olarak gerçekleşirken ipotekli konut satışı %63,5 azalışla 47 bin 216, diğer satış türleri ise %1,9 artışla 215 bin 843 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %39,9 artarak 4 bin 248 oldu.Yine TÜİK Şubat ayı Sanayi Üretim Endeksini açıkladı. Sanayi üretimi aylık %0,1 ve yıllık bazda ise %8,8 oranında arttı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir