FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 103

Meydana çıktığı günden bugüne kadar dünyada korona virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 4 milyonu, vaka sayısı da 185 milyonu aştı. Ortaya çıkan yeni varyantlara (örneğin lambda varyantı vb.) karşı aşıların tesiri tartışılırken, yan etkileri konusu ve buna bağlı olarak aşı yaptırmayanların durumları da kamuoyu nezdinde yakından takip ediliyor. Başta ABD olmak üzere aşı yaptırmayanlar arasındaki vaka sayılarında artışlar da dikkat çekiyor. Bazı yan etkiler gündeme gelse bile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), birçok sağlık kurumu ve hükümetler karşılaşılan risk karşısında aşının yararı ve yaptırılması konusunda görüş birliği içindeler.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Batı Balkanlar’a 3,2 milyon doz aşı yardımında bulunduğunu belirterek, “Aşı giderek siyasi gücü etkileyen önemli bir jeopolitik araç haline geliyor.” dedi.

Kaynak: aa.com.tr

Önceki haftalarda kısıtlamaları gevşeten Hollanda artan vaka sayıları nedeni ile 13 Ağustos tarihine kadar sıkılaştırma önlemlerini yeniden hayata geçirirken, Rusya’da da son altı ayın en yüksek vaka sayılarına ulaşıldı. ABD ‘de California eyaletinde delta varyantı nedeni ile maske uygulamasına davam edilmesi kararı verildi. Japonya delta varyantı nedeniyle Tokyo olimpiyatlarının seyircisiz oynanmasına karar verirken olağanüstü hâl uygulaması ilan etti.  İngiltere ise 19 Temmuz itibariyle kısıtlamaların büyük bir kısmını kaldırmaya hazırlanıyor. Vaka sayılarının artmasına rağmen ölüm sayılarının düşmesinin aşılar ile ilişkili olduğu değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz hafta dünyada makro ekonomik verilerde piyasaların beklediği önemli boyutta açıklama gerçekleşmedi. Piyasalar delta varyantı kaynaklı vaka sayılarının yarattığı endişeler nedeniyle haftayı olumsuz yönde tamamladı. Dünya borsalarında havacılık, bankacılık ve emtia sektörü hisseleri öncülüğünde   gerileme yaşarken, dolar endeksi güçlü seyrini koruyarak haftayı 92,1 seviyesinden tamamladı.

ABD Merkez Bankası (FED), yeni tip korona virüs salgınının etkilerinin ABD ekonomisinde hissedilmeye devam ettiğini belirterek, yakın vadede enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin arttığını açıkladı.

Kaynak: aa.com.tr

G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları geçtiğimiz hafta İtalya’da bir araya geldi. Toplantı sonrası ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, daha önceki toplantı da 132 ülkenin küresel vergi anlaşmasını kabul etmesi nedeniyle, ülkeler arası düşük vergi rekabetinin sonlanacağını ifade etti. Ayrıca Yellen, iklim değişikliği kaynaklı finansal risklerin izlenmesi ve anlaşılması konusunda önemli bir zaman ve çaba harcandığını da dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, G20 toplantısı sonrası twitter hesabından “G20 toplantılarının son gününde daha dayanıklı, daha kapsayıcı ve daha yeşil bir ekonomi için sürdürülebilir finansın önemine dikkat çektik. Uluslararası vergi düzenlemeleri alanında ülkemiz pozisyonunu paylaştık.” açıklamasında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı enflasyonun %2 seviyelerinde hareket edeceğini öngörürken varlık alım kriterlerinde iklim değişikliği konusuna ağırlık verileceğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mayıs 2021 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla 919 milyon dolar azalarak 3 milyar 81 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 31 milyar 858 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kaynak: trthaber.com

Türkiye’nin en büyük bankalarından birisi olan Akbank 6-7 Temmuz 2021 tarihlerinde ana bilgisayarındaki teknik sorunlar nedeniyle internet, mobil ve ATM üzerinde müşterilerine hizmet sunma konusunda problemlerle karşılaştı. Banka Genel Müdürü yaptığı açıklamada 8 Temmuz itibariyle sistemin yüksek performansla yeniden çalışmaya başladığını duyurdu. Sn. Binbaşgil yaptığı yazılı açıklamanın başında “Öncelikle geçtiğimiz iki gün boyunca sizlere yaşattığımız olumsuz deneyimden dolayı içtenlikle özür diler ve sabrınız için teşekkür ederim.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: akbank.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Haziran 2021 Tüketici Fiyat endeksini açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,55 artış gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi

Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)

Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan

Dr.Batuğhan Karaer

Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir

 

Uyarı: Bu bülten bir yatırım, menkul kıymet alım satım vb. işlemlere kaynak teşkil etmez. Yatırım tavsiyesi içermez.