FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 104

Kovid-19 ile ilgili dünyanın birçok bölgesinden farklı bilgiler gelmeye devam ediyor. Bazı bölgelerde vaka sayılarında artışlar yaşanırken, aşı uygulamalarına bağlı sonuçlarda olumlu işaretler alınıyor. ABD’de 159 milyondan fazla kişiye aşı yapılmasının bir sonucu olarak Kovid-19 nedeniyle meydana gelen ölüm oranının milyonda 4’e gerilediği açıklandı.

Kaynak: cdc.gov

Aşıya karşı olanların protestoları ve tepkileri devam ederken başta Fransa olmak üzere bazı ülkelerde aşının sağlık çalışanları için zorunlu hale getirilmesi gündemde. Diğer vatandaşların da kapsama alınması değerlendiriliyor. Almanya ise aşı konusunda herhangi bir zorunluluk getirilmeyeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verisi ve ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edildi. Haziran ayında %0,5 puan artması beklenen enflasyon beklentilerin üzerinde %0,9 artarak %5,4 oranında gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise %3,8’den %4,5’a yükseldi. Uzmanları enflasyondaki artışın daha çok seyahat hizmetleri kaynaklı geçici bir artış olduğu konusunda birleşmelerine rağmen yüksek seviye artışın kalıcı olacağı endişelerini de arttırıyor. Powell’da pandemi sonrası ekonominin açılması ile beraber enflasyondaki artışın geçici olduğunu ve istihdamı arttırmaya dönük çalışmalara devam ettikleri yönünde açıklamalar ile piyasalara olumlu mesaj vermeyi sürdürdü.

Çin Merkez Bankası’nın, 15 Temmuz itibariyle ekonomiyi desteklemek amacıyla finansal kurumlar dışındaki zorunlu karşılık oranında 0,5 puan indirime gideceği haberleri başta Asya piyasaları olmak üzere dünya piyasalarında olumlu karşılandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu yapmış olduğu toplantı sonrası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. TCMB twitter hesabında “Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.” açıklaması dikkat çekti.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Cumhurbaşkanı Kararı ile finansal yeniden yapılandırmanın süresi 2 yıl daha uzadı. Kanunun geçici 32. maddesine göre, Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile bu maddede tanımlanan diğer finansal kuruluşlarla kredi ilişkisinde bulunan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre hazırlanan Çerçeve Anlaşmalarda belirlenen borçlular, bu kuruluşlar tarafından kullandırılmış olan kredilere ilişkin olarak alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak amaçlanmıştı.

Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir