FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 113

Ağustos ayında Dünya genelinde yaklaşık haftalık 660 bin olan vaka sayısının 540 binli rakamlara düşmesi dikkat çekiyor. Ancak ABD’de başta çocuklarda olmak üzere vaka sayılarındaki artış dikkat çekerken ölüm oranlarında da azalma görülüyor. Ülkemizde de vaka sayıları mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerde devam ediyor. Dünyada 5,85 milyar aşı uygulaması gerçekleşirken ülkemizde uygulama sayısı 105 milyona geldi.

Geçtiğimiz hafta, Ağustosta %0,7 azalması yönünde beklenen ABD perakende satışlar verisinin %0,7 artması piyasalara hareketlilik getirdi. Temmuz ayında %1,8 oranında gerileyen veri son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veri sonrası ABD Merkez Bankası FED’in varlık alım hızının azalımı (tapering) için beklenenden daha erken harekete geçebileceği endişeleri nedeniyle altın fiyatları sert bir şekilde gerilerken, Dolar birçok para birimi karşısında değer kazandı. Haftaya 8,45 seviyesinde başlayan Dolar TL kuru geçtiğimiz cuma günü sonu itibariyle 8,60 seviyelerinden kapandı. ABD’de ağustos ayı enflasyonu %0,3 oranında beklentilere paralel artarken yıllık bazda %5,3 oranında arttı.

Çin’de ise borç krizinde olan Evergrande Group’a gelişmeler Çin piyasalarını olumsuz yönde etkiliyor. Gruba ait gayrimenkul şirketinin tahvil işlemlerinin durdurulması endişeleri daha da arttırdı. Gerek büyüme endişeleri ve gerekse Evergrande Group’a ait gelişmeler nedeniyle Çin Merkez Bankası piyasaya 90 milyar Yuan (13,9 milyar Dolar) likidite sağladı.

Euro bölgesi enflasyonu ağustos ayında %3 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı.  Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Başkanı Lagarde, aşılama çalışmalarının ilerlemesi ve ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen kısıtlamaların kaldırılması nedeniyle Euro bölgesindeki toparlanmanın başladığını ve yıl sonunda kriz öncesi seviyelere gelmeyi beklediklerini söyledi.

İngiltere, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında uyguladığı seyahat listesinde yaptığı güncellemede, Türkiye’yi 22 Eylül itibarıyla seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkardı.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir. 1 Ekim 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere yabancı para mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.Alınan bu kararla birlikte, 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar Türk lirası, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması beklenmektedir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı Ağustos 2021 Bütçe Gerçekleşme Raporu’nu açıkladı. 2021 yılı Ağustos ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 105,7 milyar TL, bütçe gelirleri 146,5 milyar TL ve bütçe fazlası 40,8 milyar TL olarak gerçekleşirken, faiz dışı bütçe giderleri 92 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 54,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak:  hmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, temmuzda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen ay yıllık bazda % 8,7 artarken, aylık bazda ise % 4,2 geriledi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksindeki azalış ise yıllık bazda % 2,3 oldu.
Kaynak: aa.com.tr

TCMB Eylül ayı piyasa katılımcıları anketini yayınladı. Ankete göre;

-Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 16,30 iken, bu anket döneminde % 16,74 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 12,48 iken, bu anket döneminde %12,94,

– Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 8,94 TL iken, bu anket döneminde 8,92 TL,

– GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde % 6,0 iken bu anket döneminde % 8,2 olarak belirlenmiştir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının, kredi tutarı 50 bin TL’nin üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirilmesine karar verildi.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir