FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 115

Korona virüs aşısını bulup geliştiren BionTech’in kurucu ortaklarından Özlem Türeci CNBC’ye verdiği röportajda, virüsün daha yıllarca bizimle birlikte olacağını ancak şu anda yönetilebilir düzeyde ve üçüncü doz aşı ile birlikte mevcut varyantlara karşı bağışıklık düzeyinin yüksek olduğunu ifade etti. Yeni varyantlara karşı hazırlıklı olmaya çalıştıklarını ve gelecekte 12 ya da 18 ayda bir korona virüs aşısı yapılabileceğini öngördüğünü söyledi.

Ağustos ayında haftalık 660 bin olan vaka sayısı, 450 binli seviyelere geri çekilerek düşmeye devam etti.  Dünyada normale dönüşün ne zaman olacağı konusunda hala belirsizlik sürerken, ilaç firmalarının aşı üretimlerine hız vermeleri sonucu aşı sayısının artması geleceğe dönük beklentilerin olumlu olmasını sağlıyor.  Sağlık Bakanlığınca Kovid-19’la mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan toplam aşı miktarı 110 milyon dozu geçti.

ABD’de hükümete finansman sağlayacak ve borç tavanı sorununu ortadan kaldıracak bütçe tasarısı senatoda kabul edildi. Eylül ayı tüketici güven endeksi 5,9 puan azalarak 109,3 seviyesine gerilemesi, ABD Merkez Bankası Başkanı’nı Powell’in enflasyon risklerine dikkat çekmesi, ABD tahvil getirilerinde görülen yükseliş piyasaların dalgalı seyretmesine sebep oldu.

Çin’nin gayrimenkul şirketi Evergrande’nin bir bankaya ait hisselerini 1,5 milyar Dolara satacağı haberleri piyasalarda olumlu karşılanırken, 300 milyar Dolara yakın borcu olan şirketi piyasalar yakından izlemeye devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) düzenlemiş olduğu panelde konuşan Merkez Bankası Başkanları’nın   enflasyonun geçici olduğu yönünde hem fikir oldukları görüldü. Ancak FED Başkanı Powell arz yetersizlikleri nedeniyle yüksek enflasyonun beklenenden daha da uzun sürebileceğini belirtmesi dikkat çekti.

Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, düzenlediği basın toplantısında Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Sayın Muş;
-İhracatımızın, geçtiğimiz yılın eylül ayına göre % 30’luk artışla 20,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini,
-Cumhuriyet tarihimizde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiğini aşmış bulunduğunu,
-12 aylık ihracat değerimiz 212,2 milyar dolarla yeni bir Cumhuriyet rekoru kırıldığını,
-Ocak-eylül döneminde ise ihracatın geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında % 36 artarak 161 milyar dolar olarak gerçekleştiğini,
-İthalatımızın, eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre % 12 artışla 23,4 milyar dolar olduğunu,
-Ocak-eylül dönemi ithalatımız, 2020’nin aynı dönemine göre % 24 artışla 193,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini,
-2021 yılı eylül ayında gerçekleşen 44,2 milyar dolar değerindeki ticaret hacmi en yüksek aylık dış ticaret hacminin olduğunu,
-İhracatın ithalatı karşılama oranının, ocak-eylül döneminde geçen yıla göre 7,5 puan artışla % 83,3’e yükseldiğine,
-Eylül ayında ise ihracatın ithalatı karşılama oranının geçen yılın aynı ayına göre 12,2 puan artışla % 88,9’a ulaştığını ve
-Dış ticaret açığının da ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık % 15 azalarak 32,4 milyar dolara gerilediğini açıkladı.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu Eylül 2021 Ekonomik Güven Endeksini açıkladı. Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 100,8 iken, Eylül ayında %1,6 oranında artarak 102,4 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Türk Lirası mevduatların cazibesini artırmak ve ters dolarizasyonu desteklemek amacıyla verilen stopaj desteği 30 Eylül’de sona eriyordu. Karar ile söz konusu destek 31 Aralık 2021’e kadar uzatıldı.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir