FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 119

Pandemiden sonra ilk defa Roma’da gerçekleştirilen G-20 liderler zirvesi sonucunda, uluslararası şirketlere asgari vergi uygulaması konusunda anlaşmaya varıldı. Diğer yandan zirvede 2022 yılının ortasına kadar yoksul ülkelerin %70’nin aşılanması hedefi belirtilirken, borçlarının da ertelenmesi konusuna destek verilmesi kararlaştırıldı.

Eylül ayında 49,6 olan, Çin’in İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Purchasing Managers’ Index-PMI) Ekim ayında düşüş seyrine devam ederek 49,2’de kaldı. Üst üste iki ay gerçekleşen daralmanın yeni siparişlerdeki gerileme ve ihracat hızındaki azalma dolayısı ile tedarik zinciri aksamaları nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor.

Küresel liderlerin G-20 konferansına katıldığı Roma’dan CNBC’ye konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Biden yönetiminin altyapı harcaması önerisinin hane halkı için hayati önem taşıyan maliyetleri azaltarak enflasyonu düşüreceğini söyledi. Fiyatların son 30 yılın en yüksek seviyesine yaklaştığı bir dönemde ek harcamaların enflasyon korkularını arttırmasına rağmen, Yellen paketin fiyat artışlarına yol açmayacağını belirtti.

Sosyal kısıtlamaların gevşetilmesi ve yaygın aşılar bölgenin Covid-19 pandemisinden geri dönüşünü desteklediğinden, Euro bölgesi ekonomisi yaz aylarında hızlı bir şekilde büyüyerek, ABD ve Çin ekonomilerini geride bıraktı, ancak önümüzdeki aylarda tedarik zinciri darboğazları ve artan fiyatların sürmesi bekleniyor. Avrupa Birliği istatistik ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, Euro bölgesinde gayri safi yurtiçi hasılanın Eylül ayına kadar üç ayda mevsimsellikten arındırılmış yıllık %9,1 oranında büyüdüğünü ve bu büyümenin bir önceki çeyreğe paralel olduğunu söyledi. Büyüme bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 oranında gerçekleşti. Yine Euro bölgesinde enflasyon son 13 yılın en yüksek düzeyinde.

Brezilya’da Merkez Bankası 150 baz puan ile son 20 yılın en yüksek faiz artışına giderek politika faizini %7,75’ye yükseltti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde Perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalacağını kabul ederek, muhtemelen faiz artırımlarının 2023 yılının başında konuşulabileceğini belirtti. ECB, devam eden enflasyonist baskılara rağmen faiz oranlarını ve para politikası duruşunu değiştirmeme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi’ndeki temasları çerçevesinde, ikili görüşmelerde bulundu. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Biden ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede, iki lider Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.
Kaynak: trthaber.com

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan Kurul kararına göre, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticaretiyle iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda bulunan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı. Kurul, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ’ye (A 101) yaklaşık 2,7 milyar lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.
Kaynak: www.aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, ihracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtilerek, “Bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.” denildi.
Kaynak: www.aa.com.tr
Kaynak: www.tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3.Çeyrek Turizm İstatistiklerini yayınladı. Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan III. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %181,8 artarak 11 milyar 395 milyon 117 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) %78’i yabancı ziyaretçilerden, %22’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 9 milyar 63 milyon 42 bin dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 332 milyon 75 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Ekim ayı Ekonomi Güven Endeksini açıkladı. Ekonomik güven endeksi Eylül ayında 102,4 iken, Ekim ayında %1,0 oranında azalarak 101,4 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Ekim ayında %3,6 oranında azalarak 76,8 değerini, reel kesim güven endeksi %1,8 oranında azalarak 111,3 değerini aldı. Hizmet sektörü güven endeksi %2,1 oranında artarak 120,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,8 oranında artarak 121,1 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,0 oranında artarak 92,7 değerini aldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir