08 Kas FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 120
Korona virüse karşı aşılamalar hızla devam ederken, Delta varyantının yanı sıra yeni varyantların çıkma ihtimali endişeleri ile tedavide etkili olan ilaçların ülkelerce onaylanması umuduyla gelişmeler yakından izleniyor. Yeni bulunan iki ilaçtan birisinin ağır hastalığı %50 diğerinin ise %90 oranında azalttığı yönündeki açıklamalar, salgının seyrini önemli derecede değiştirebileceğine işaret ediyor.
Çin’de Ekim ayı ihracatı beklentileri aşarak önceki yılın aynı dönemine göre %27,1 artarak 300,2 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Emlak sektöründe yaşanan sorunlar ve zayıf iç talep yaşanan ülkede ihracat rakamı çift haneli büyümeye devam ediyor.
OPEC+ ülkelerinin gerçekleştirmiş olduğu toplantıda ABD Başkanı Biden’ın üretim artışı talebine rağmen, petrol üretim artışı daha önceden karar verildiği üzere 400 bin varilde tutulmasına karar verildi.
ABD Merkez Bankası geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği para politikası toplantısında, varlık alımlarında aylık 15 milyar Dolar azaltmaya gideceğini açıkladı. ABD’de istihdam Ekim ayında 450 bin olan beklentinin üzerinde gerçekleşerek 531 bin kişi arttı. ABD Başkanı Biden ülkesinin rekor bir hızla istihdam yaratmaya devam ettiğini ve gelişmiş ülkeler arasında en hızlı toparlanan ülke olduklarını dile getirdi.
Lizbonda düzenlenen etkinlikte konuşan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, orta vadeli enflasyon görünümünün makul düzeyde olacağını beklediklerini, acil alım programını devam ettirdiklerini ve kredi koşullarının sıkılaştırılmasının ekonomik büyümenin önünde önemli bir engel olacağını belirtti.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, BBC’ye yaptığı açıklamada faiz artışlarına işgücü piyasasındaki gelişmelere göre, düşük faiz oranları çerçevesi içerisinde devam edeceklerini ve %4-5 faiz oranlarının yeniden görülmeyeceğini ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye 2023 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en hassas olduğu hususlardan birisinin “vatandaşların enflasyona ezdirilmemesi” olduğunu belirterek, “İlgili bakanlıklarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışıyoruz, asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz.” dedi. Elvan, Türkiye 2023 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, son 2 yıldır olağanüstü bir küresel dönemden geçtiklerini, bu yıl ekonomik aktivitede dünya genelinde bir canlanmaya şahit olsalar da karşılarında hala önemli belirsizlikler bulunduğunu söyledi. Enerji fiyatları ve taşıma maliyetlerinin hızla arttığını, arz-talep dengesizliklerinin küresel enflasyonu beslediğini, pek çok ülkede kamu maliyesi alanında yaşanan bozulma ve artan borç stokunun rekor seviyelere ulaştığını anlatan Elvan, normalleşme sürecinin zaman alacağını düşündüklerini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, kararlarını günübirlik gelişmelere göre almadıklarını ve yönlerini tayin etmediklerini belirten Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir taraftan küresel konjonktürün geleceğe yönelik olası etkilerini değerlendirirken, diğer taraftan güçlü Türkiye inşası için orta ve uzun vadeli bir perspektif anlayışıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirip sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Bu hedefin gerçekleşmesi için düşük enflasyon ve kur istikrarına önem veriyoruz. Ekonomi politikalarına güveni daha da artırıp ülke risk primimizi düşürmenin, piyasa istikrarını güçlendirmenin, yerli-yabancı tüm yatırımcılar için elverişli bir ortam oluşturmanın gayreti içindeyiz” dedi.
Kaynak: hmb.gov.tr
Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayı Tüketici Fiyatları Endeksini açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,09 artış gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,50 değer kazanarak günü 1.583,59 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, haftalık bazda da kapanış rekoru kırdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,92 puan artarken, toplam işlem hacmi 23,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında ekimde bir önceki aya kıyasla 2,56 puan azalarak 60,37’ye indi. Endeks, eylülde 62,93 düzeyinde bulunuyordu. Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 1,12 puan gerileyerek 78,90’dan 77,78’e düştü. Türk lirasının değeri, ekimde 2020’nin aynı ayına göre TÜFE bazında 0,17 puan azalırken, Yİ-ÜFE bazında ise 7,38 puan arttı.
Kaynak: aa.com.tr
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Kelly, Türkiye’nin salgın sonrası bağlamda bölgesel ve uluslararası bir üretim merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Kaynak: aa.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili