22 Kas FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 122
Korona virüse karşı iki doz aşılamada 50 milyon kişiye ulaşılan ülkemizde, vaka ve ölüm sayılarında az da olsa gerileme yaşanıyor. Tedbirler kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı okullarda tören, müsabaka, yarışma, sempozyum vb. etkinlikleri iptal etti. Avrupa’da da tedbirlerin gevşetilmesi ve soğuk havaların gelmesi ile birlikte korona virüs vakalarındaki artış yaşanıyor. Almanya’da bazı kısıtlama uygulamaları hayata geçirilirken, Hollanda’da aşısızlara karşı getirilmek istenen yaptırımlar nedeniyle protesto gösterilerinde olaylar meydana geldi. Rusya’da günlük ölüm sayısı 1.200’lü seviyelerin üzerine çıkarak zirve yaptı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gelen kış koşulları ile birlikte Avrupa’da gerekli önlemlerin alınmaması halinde Mart ayı sonuna kadar 500 bine yakın ölüm vakalarının olabileceği uyarısında bulundu.
ABD Başkanı Biden’ın, 1,75 trilyon dolar büyüklüğündeki Build Back Better (Yeniden Daha İyi İnşa Et) adını verdiği harcama paketinin gelecek hafta kongreden geçmesi bekleniyor. Ekonomistler bütçe açığını arttıracak, paketin ekonominin canlanmasında önemli bir rolünün olacağı görüşündeler.
Büyüme endişeleri, tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, gayrimenkul sektöründeki sorunlar, Çin’de getirilen yeni yasal düzenlemeler ve Alibaba’nın beklentilerin altında açıklanan mali verileri geçtiğimiz hafta Asya piyasalarını olumsuz yönde etkiledi. Japonya ekonomiyi canlandırmak amacıyla 490 milyar Dolar büyüklüğünde bir harcama paketi üzerinde çalıştığını duyurdu.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Frankfurt’ta düzenlenen Bankacılık Kongresinde yaptığı konuşmada enflasyonun geçici olduğu yönündeki beklentilerini koruduklarını, dolayısı ile gelecek dönemlerde bir sıkılaştırmaya gitmeyi ve faiz oranlarını arttırmayı düşünmediklerini belirtti. Ayrıca Lagarde Covid-19’un sona ermesi halinde bile ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, geçen hafta yaptığı toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16’dan yüzde 15’e indirilmesine karar verdi. Karara ilişkin yapılan açıklamada faiz indirimlerine ilişkin seyrin devam edip etmeyeceği ya da sonuna gelindiği yönünde bir açıklamanın olmaması ekonomistler tarafından faiz indirimlerine devam edileceği yönünde değerlendirmelere yol açtı.
Kaynak: tcmb.gov.tr
Geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz kararı öncesi ve sonrasında Türk Lirası başta ABD Doları olmak üzere yabancı paralar karşısında rekor seviyelerde kayıplar yaşadı. Haftayı Dolar Türk Lirası %13 kayıpla 11,28 seviyesinden, Euro Türk Lirası ise %10,6 kayıpla 12,65 seviyesinden tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası (Credit Default Swap-CDS) primi de %10,6 artarak 442,05 seviyesine yükseldi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,03 değer kazanarak, 1.737,33 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Hafta genelinde dünya borsalarından pozitif ayrışan BIST 100 endeksi, bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 6,03 değer kazandı. Böylece haftalık bazda yükseliş serisini üst üste 6. haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, 1.737,33 puanla günlük ve haftalık kapanış rekorunu kırdı.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dünkü faiz indirimi kararının ardından kamu bankaları da kredi faiz oranlarını düşürdü. Bugün itibarıyla kamu bankaları, kurumsal kredi faiz oranlarında 100 baz puana kadar indirim yaptı. Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20’ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29’a düşürdü.
Kaynak: aa.com.tr
Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz alım satımında kimlik tespitiyle ilgili düzenlemede değişiklik yaparak, 100 dolar ya da karşılığı Türk lirası tutarı altındaki işlemlerde kimlik ibrazı zorunluluğunu kaldırdı.
Kaynak: aa.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili