FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 123

Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyant, endişelere neden olurken piyasaları da olumsuz yönde etkiledi. Türkiye dahil birçok ülke başta Güney Afrika olmak üzere Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye seyahat yasağı getirildi. Uzmanlar, yeni varyantın daha etkili ve aşılara karşı dirençli olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni varyantın, etkilerinin anlaşılmasının birkaç hafta sürebileceğini açıklarken, adını “endişe verici türevler” için ayırdığı bir Yunan alfabesi tanımı olan Omicron olarak belirledi.

Omicron varyantının tespit edilmesinin ardından petrol fiyatları talebin düşeceği endişeleri üzerine on bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü varil başına Brent petrol 72,9 WTI petrol ise  68 Dolar seviyesine gerileyerek haftalık  %10’un üzerinde değer kaybı yaşadı.

ABD Merkez Bankası Başkanlığı’na yeniden Powell’ın aday gösterilmesinin ardından dolar endeksi Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi görerek haftayı 96,02 seviyesinden tamamladı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi de %1,6’ya yükselirken işsizlik maaşı başvuruları da 1969 yılından bu yan en düşük seviyeye gerileyerek 199 bin kişi gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, gelecek yılın başından itibaren pandemi dönemi destek programı kapsamında ilave tahvil alımının yapılmayacağını, araç setinde halen başka satın alma programlarına sahip olunduğunu ve gerektiğinde kullanılabileceğini, enflasyonun da %2’ler seviyesinde kalıcı olması durumunda ECB tarafından faiz oranlarının da dikkate alınacağını ancak ocak ayından itibaren enflasyonda düşüş beklediklerini belirtti.

Euro Bölgesi Kasım ayı İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Purchasing Managers’ Index-PMI) 58,3’ten 58,6’ya yükseldi. Beklentilerin üzerinde gelen verinin 57.3 olacağı tahmin ediliyordu. Bu artışta, tedarik sorunlarına ilişkin korkular nedeniyle üreticilerin daha fazla stok tutmaya yönelmesinin etkili olduğu değerlendiriliyor. Avrupa hisse senetleri Cuma günü %3’ten fazla düşüşle altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz düşecek açıklamaları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen düşük faiz politikasına devam edileceği mesajları sonrası Türk Lirasının yabancı paralar karşısında değer kaybı devam etti. Türk Lirası haftalık yaklaşık %10,6 değer kaybederek Dolar karşısında haftayı 12,42 seviyesinden Euro karşısında da 14,06 seviyesinden tamamladı.

Geçtiğimiz hafta TCMB Para Piyasası Kurulu toplantısı gerçekleşti. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16’dan yüzde 15’e indirilmesine karar verdi.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı.  Finansal İstikrar Raporu’nun 33’üncü sayısına önsöz yazan Sn. Kavcıoğlu, Finansal İstikrar Raporu’nun son sayısından bu yana, iktisadi faaliyetteki güçlü toparlanma eğiliminin aşılamanın hızlanması ve dış talebin desteği ile sürmekte olduğunu, ihracattaki canlı seyir ve turizm sektöründeki toparlanmanın cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi desteklediğini belirtti.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve TCMB iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %7,3 oranında azaldı; Ekim ayında 76,8 olan endeks, Kasım ayında 71,1 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığının (Gelir İdaresi Başkanlığı), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddesinde yeniden değerleme oranının, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu belirtilerek, bu oranın Bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edileceği hükmünün yer aldığı ifade edildi. Bu kapsamda yeniden değerleme oranının 2021 için % 36,2 olarak tespit edildiği aktarılan tebliğde söz konusu oranın 2021 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacağı kaydedildi.
Kaynak: aa.com.tr

TCMB  ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında 24 Kasım 2021 tarihinde merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzalandığını duyurdu. Duyuruda “Söz konusu anlaşma kapsamında iki ülke merkez bankası arasında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır.” Açıklaması yapıldı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir