06 Ara FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 124
Ortaya çıkan yeni Omicron varyantının aşılara karşı durumu halen belirsizliğini korurken, ülkeler vaka artışlarına karşı yeni tedbirleri devreye alıyorlar. Omicron varyantı ile ilgili umut veren bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca twitter hesabından “Virüsler, gribe yol açan influenza’daki gibi, zamanla değişime uğrar. Bizim verdiğimiz mücadeleye ve değişen şartlara karşı virüs de hayatta kalma mücadelesi verir. Covid-19’da yeni varyantlardan endişe duyulabilir, fakat salgının sonunun zayıf varyantlarla geleceğini” belirtti. Benzer açıklama Alman bilim insanı Karl Lauterbach’tan geldi. Lauterbach Omicron’un yeni yıl hediyesi olabileceğini ve bu varyant ile virüsün yok olacağının bir işareti olabileceğini açıkladı.
Çin küçük ölçekli şirketleri desteklemek amacıyla para politikasında gevşemeye gideceğini açıkladı. Bu kapsamda zorunlu karşılık oranları düşürülürken, yeterli likidite desteğinin de sağlanacağı belirtildi. Çin’de Ekim ayı ihracatı yıllık %27,1 artarken ithalat yıllık %20,6 arttı. Yine Ekim ayında Dış ticaret fazlası 66,8 milyar Dolardan 84,5 milyar Dolara yükseldi. Diğer yandan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %13,5 ile rekor seviyeye yükseldi.
Kasım ayı ABD tarım dışı istihdam artışına ilişkin veri açıklandı. Beklentilerin altında kalan veri 210 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı da %4,6’dan %4,2’ye geriledi. Diğer yandan ABD’de enflasyonla ilgili gelişmeler endişe ile takip edilirken, Hazine Bakanı Janet Yellen pandemi nedeniyle oluşan yüksek enflasyonun tanımında “geçici” kelimesini kaldırmaya hazır olduğunu açıkladı. Benzer açıklamayı ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell’da yaparak enflasyon risklerinin arttığını ve varlık alım programının beklenenden daha önce bitirilebileceğini belirtti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’da geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada gelecek sene enflasyonda düşüş olacağını beklediğini, ancak koşullar gerektirir ise faiz artırımı konusunda tereddüt etmeyeceklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyinin (AK) Türkiye’de yargı süreci devam eden Kavala kararının uygulanıp uygulanmadığının tespitini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) havale etme niyetini içeren bildirimde bulunmasına tepki göstererek, Avrupa Konseyinin bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duyması gerektiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, AİHM’in Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM’e havale etme niyetini içeren bildirimde bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Ülkemizde devam eden yargı sürecine saygı ilkesi uyarınca, AK’yi bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır.” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2014 yılı Ocak ayından bu yana piyasaya döviz satım yönünde müdahalede bulunduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta iki müdahale yapılmasına rağmen Türk Lirası yanabcı paralar karşısında haftalık %11 değer kaybetti. Haftayı Dolar Türk Lirası 13,72 ve Euro Türk Lirası da 15,5 seviyesinden tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Temerrüt Takas primi de (credit default swap-CDS) 502 seviyesine yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından III. Çeyrek: Temmuz- Eylül, 2021 Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla açıklandı. GSYH 2021 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentisini 2021 için % 8,6’dan % 9,8’e, 2022 için % 3,3’ten % 3,7’ye revize etti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de daha önce % 8,4 olarak açıkladığı Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini % 9’a yükseltti. OECD, Türkiye için gelecek yıla yönelik büyüme öngörüsünü de 0,2 puan artırarak % 3,3’e revize etti.
Kaynak: trthaber.com
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli temerrüt notlarının görünümünü durağan’dan negatif’e revize etti ve kredi notunu ‘BB-‘ olarak teyit etti. Diğer yandan Türkiye ekonomisinin bu yıl %9,2 büyüyeceği öngörüsünü de %10,5’e çıkardı.
Kaynak: fitchratings.com
TÜİK Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,71 artış gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr
TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,1 artarak 20 milyar 792 milyon dolar, ithalat %12,8 artarak 22 milyar 230 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili