13 Ara FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 125
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgının en çok Avrupa’da yayıldığını ve kış döneminde şiddetli ve zor salgın şartlarının devam edebileceğini açıkladı. Güney Afrikalı Tıp Uzmanları ise Omikron varyantının Deltaya göre daha hafif seyrettiğini ve bu varyanta yakalananların hastaneye yatmadıklarını belirttiler. Ancak bu yeni varyant dalgasının başında olunduğu ve hala bazı belirsizlikler nedeniyle tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiği ifade ediliyor. Diğer yandan Rusya’da binin, Polonya’da beş yüzün üzerinde günlük ölüm vakaları gerçekleşmeye devam ediyor. Pfizer ve BioNTech aşısının 3. dozunun Omikron varyantını etkisiz hale getirdiğinin açıklanması piyasalardaki endişenin azalmasında etkili oldu.
ABD’de Kasım ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) son 39 yılın en yüksek seviyesine çıkarak %6,8 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon %0,8 oranında gerçekleşti. Almanya’nın da yıllık enflasyon oranı, Kasım ayında yaklaşık otuz yılın en yüksek seviyesi olan %5,2’ye yükseldi.
ABD İşsizlik maaşı başvuruları 4 Aralık’la biten haftada 227 binden 184 bin kişiye rekor düşük seviyelerde gerilerken, Dolar tüm ülke para birimleri karşısında değer kazandı. 10 yıllık ABD tahvil faizi %3 gerileyerek %1,50 seviyesine gerilerken, 2 yıllık tahvil faizi ise %0,69’da kaldı.
Borçları 300 milyar doları (228 milyar sterlin) aşan Çinli emlak devi Evergrande, uluslararası yatırımcılara faiz ödemelerini karşılayamadı. Evergrande’in durumunun Çin’in Emlak ve Bankacılık sektörünü olumsuz yönde etkilemesinden endişe ediliyor.
Petrol, hafta içi %2’lik düşüşün ardından toparlanmaya çalışarak Cuma günü varil başına haftalık yaklaşık %2,8 artış kaydetti. Petrol, 75 (Brent tipi) ve 72 (Batı Teksas Tipi) Dolara yakın değerle haftayı tamamladı.
Standart and Poor’s (S&P) Global Ratings, Cuma günü Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu “B+” ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, yüksek enflasyon ve değer kaybeden para birimi ile mücadele etmesi nedeniyle kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirdi. Derecelendirme kuruluşu, “Olumsuz görünüm, Türkiye’nin dış kaldıraçlı ekonomisine, karışık politika sinyallerinin ortasında aşırı kur oynaklığı ve önümüzdeki 12 ay boyunca artan riskler olarak gördüğümüz şeyi yansıtıyor.” dedi.
Kaynak: france24.com
Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti. Haftayı Dolar Türk Lirası 13,88 ve Euro Türk Lirası da 15,7 seviyesinden tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Temerrüt Takas primi de (credit default swap-CDS)önceki hafta 502 seviyesinden 485 seviyesine geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2021 İşgücü İstatistiklerini yayınladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 75 bin kişi azalarak 3 milyon 717 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile %11,2 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 180 bin kişi artarak 29 milyon 581 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile %46,2 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr
Yine TÜİK Ekim 2021 Dış Ticaret Endekslerini açıkladı. İhracat birim değer endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,0 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %8,1, ham maddelerde (yakıt hariç) %19,6, yakıtlarda %100,3 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %10,1 arttı. İhracat miktar endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,3 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %8,8, ha maddelerde (yakıt hariç) %10,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %8,6 artarken, yakıtlarda %8,8 azaldı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve STK başkanları ile bir araya geldi. Bakan Nebati, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve STK başkanları ile buluştu. Basına kapalı düzenlenen toplantı, yaklaşık 7 saat sürdü. Toplantıda Nureddin Nebati, yeni dönemdeki ekonomi politikaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Bu kapsamda, Türkiye’nin lojistik altyapısı, ihracat ve üretim kapasitesi hakkında bilgiler veren Nebati, küresel ekonomide yaşanan yapısal değişime de değindi. Nebati, serbest piyasadan geri adımın asla söz konusu olmadığını vurgulayarak, devletin her alanda destekleyici olmaya devam edeceğini söyledi.
Kaynak: aa.com.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili