FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 127

Omicron varyantı ülkemizde de görülmeye başladı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca twitter hesabından “Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de yayılmaya başladı. Kalabalık illerimizde görülen YENİ VAKALARIN %10’UNDAN FAZLASI Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler aşı etkinliğini güçlendirmelidir.” açıklamasında bulundu. Yerli korona virüs aşısı TURCOVAC ile ilgili acil kullanım onayı alınarak seri üretime geçişine başlandı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi Merck ve Pfizer’ın geliştirdikleri antiviral Covid-19 haplarına acil kullanım onayı verdi. Diğer yandan omicron varyantının Delta varyantına göre daha hafif etkilerinin olduğu konusunda bulgular kuvvetleniyor. Artan vaka sayılarına rağmen İngiltere karantina süresini 7 güne düşürme kararı aldı. Almanya’da ise sokağa çıkma yasağı gündemde.

ABD’de tüketici güven endeksi, yeni konut satışları ve dayanıklı mal siparişlerinin olumlu gelmesi küresel piyasalarda olumlu algılanırken, Avrupa ve Asya borsaları Noel Arifesinde karışık bir seyir izledi. Yatırımcılar, omicron varyantı ile ilgili gelişmeleri izlerken artan enflasyon ve daha yüksek para politikaları konusunda endişelerini koruyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide yeni önlem paketini açıkladı. Erdoğan, TL cinsi mevduatların döviz kurlarındaki dalgalanmaya karşı korunacağını söyledi. Kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye aldıklarını belirten Erdoğan, hayata geçirecekleri yeni tedbirler hakkında bilgi vereceğini, daha sonra ilgili kurumların bu konularla ilgili detaylı bilgileri kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca Türk lirası varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın ‘kur daha yüksek olacak’ diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.”
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı TL mevduatında yeni sistemin uygulama esaslarını açıkladı. Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürünü devreye alınmıştır. Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır. Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00’de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır.
Kaynak: hmb.gov.tr

Tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmayacak. Buna göre, hizmet erbabı, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve işsizlik sigortası primleri düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretlerin istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarı ve oranları istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek. Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85’i gelir vergisinden istisna edildiği için uygulama alanı kalmayan “Asgari Geçim İndirimi” düzenlemesi yürürlükten kalkacak.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2022 yılının güzel geldiğini, özellikle yurt dışı rezervasyonlarında ciddi artış olduğunu belirterek, “Ana pazarlarımızın yanı sıra Latin ülkeleri gibi alternatif pazarlarda da yükseliş bulunuyor. Yabancı misafirlerin ülkemize ilgisi tatil beldelerinde doluluğun yüzde 100’leri bulacağını gösteriyor. Yerli turist için hem uygun fiyata hem de istedikleri destinasyonda, istedikleri otelde tatil yapmanın yolunun erken rezervasyon olduğu görülüyor.” dedi.
Kaynak: aa.com.tr

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, pandeminin ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkiye rağmen alınan tedbirlerin pozitif sonuçlarının uçuş sayılarına yansıdığını belirterek, sivil hava trafiğinin yüzde 43 artış gösterdiğini söyledi.Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) verilerine göre, hava trafik kontrol hizmeti verilen uçuş sayısının geçen yıl 11 aylık dönemde 626 bin 67 olduğunu, bu sayının bu yıl aynı dönemde 896 bin 521 olarak gerçekleştiğini bildiren Karaismailoğlu, sivil hava trafiğinin yüzde 43 arttığını belirtti.
Kaynak: trthaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar sonrası yabancı paralar karşısında, haftayı değer kazancı ile tamamladı.  Haftalık %35’e yakın değer kazanan Türk Lirası Dolar karşısında 10,95 ve Euro karşısında 12,05 seviyelerine geldi. Dolar endeksi, yatay seyirle 96,1 seviyesinde dengelenirken, Euro/Dolar paritesi de 1,1320 seviyesinde kapandı. Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Temerrüt Takas primi (credit default swap-CDS) geçtiğimiz haftayı 554 seviyesinden tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir