FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 129

Omikron varyantı, tüm dünyada hızla yayılmaya ve vaka sayılarında rekorlar kırmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) korkutucu bir açıklama geldi. DSÖ, omikronun son varyant olmadığını ve virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini bildirdi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de gerçekleştirdiği yılın ilk basın toplantısında, önceki hafta virüsün ortaya çıktığından bu yana en fazla vaka sayısına ulaşıldığını belirtti. Ghebreyesus, omikronun hızla yayılarak, tusunami etkisi oluşturduğunu ve insanları hastanelik ettiğini ve ölümlere de yol açtığını, bazı bölgelerde ise sağlık sistemini zorladığını ve aşıya erişimde eşitliğin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

ABD Merkez Bankası (FED) aralık ayında yapmış olduğu para politikası toplantı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda enflasyonun yükselerek genele yayıldığı, tedarik sorunlarının ve işgücüne ilişkin olumsuzlukların beklenenden daha uzun sürebileceği belirtildi. Ayrıca varlık alımlarının daha hızlı sonlandırılması, politika faizinin erken ve daha kısa sürede normalize edilmesinin gerekebileceği tutanaklarda yer aldığı görüldü. Piyasaların tutanaklardaki açıklamaları şahin bulması ve faiz artışının beklenenden erken gelmesi ihtimali nedeniyle altın ve hisse senedi piyasalarında gerileme yaşanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,73’e dolar endeksi de 96,2’ye yükseldi.

ABD’de aralık ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisi, 400 bin olarak beklenirken 199 bin kişi gerçekleşerek beklentilerin altında kalırken, işsizlik verisi de %4,2’den %3,9’a geriledi.

19 Üyeli Avrupa Birliği bölgesinde enflasyon %5 ile beklentilerin üzerinde gelerek yeni bir rekor kırdı. Enflasyondaki artışın başta enerji olmak üzere, gıda ve sanayi ürünlerinden kaynaklandığı belirtildi. Avrupa’daki bazı ülkelerdeki enflasyona bakıldığında Almanya’da %5,7 Hollanda’da %6,4 İspanya’da %6,7 Fransa’da %3,4 ve Belçika’da %6,5 olduğu görülmekte. Avrupa Merkez Bankası enflasyondaki yüksekliğin geçici olduğunu ve 2022 yılında zirve yaptıktan sonra gelecek yıl düşmeye başlayacağını öngörüyor.

Apple, borsada 3 Ocak 2022 tarihinde hisse başına 182,86 Dolar değerine gelmesi ile birlikte Dünya’da 3 triyon Dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk halka açık şirket oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2021 yılı toplam ihracatının bir önceki yıla oranla yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolara ulaştığını belirterek, “Hamdolsun, bu bir rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız bir rekordur.” dedi. 021 yılı dış ticaret rakamlarını açıklayan Erdoğan, küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü bir dönemde Türkiye’nin yüzde 1,8 büyüme kaydettiğini, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin sergilediği büyüme oranında itici gücün mal ve hizmet ihracatı olduğunu kaydetti.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın yöneticileriyle bir araya geldi. Nebati, piyasalardaki oynaklığın azaltılması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2021Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %13,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,08, bir önceki yılın aynı ayına göre %36,08 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,60 artış gerçekleşti. Yıllık en düşük artış %8,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %17,23 ile eğitim, %20,02 ile alkollü içecekler ve tütün ve %20,13 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %53,66 ile ulaştırma, %43,80 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %40,95 ile ev eşyası oldu. Üretici Fiyat Endeksi, Yİ-ÜFE (2003=100) 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %19,08 bir önceki yılın Aralık ayına göre %79,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %79,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %43,86 artış gösterdi.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir