FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 130

Kimi uzmanlar, insanlık tarihi boyunca gerçekleşen benzer virüs salgınları dikkate alındığında pandeminin önümüzdeki bahar aylarında etkisini yitirmesini beklerken, kimi uzmanlarda pandemi yüzyılı içinde olduğumuzu ve virüsle birlikte yaşamaya alışmamız gerektiğini söylüyorlar. Dünyada en yüksek vaka sayısına sahip ülke olan ABD’de  Başkan Biden ve sağlık yetkilileri, salgınla mücadelede doğru yolda olduklarını belirtiyorlar. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) korona virüs vakalarının %98,3’ünü omikran varyantının oluşturduğunu açıkladı. Omikron varyantı halen dünyada seyahatlerin iptal edilmesinde, kafe restoran vb. yerlerin erken kapanmasında, eğitim hayatının değişmesinde etkili olmaya devam ediyor.

Dünya Bankası Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerinde revizyona gitti. Buna göre 2022 yılı büyüme tahmini %3’ten %2’ye, 2023 yılı için ise %4’ten %3’e indirdi. Yüksek borç, gelir eşitsizliği ve omikron varyantının gelişmekte olan ülkeleri olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Banka ayrıca gelişmiş ülke büyüme tahminlerini de düşürerek, küresel büyüme tahmini 2022 yılı için %4,1’e, 2023 için %3,2’ye çekti.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell’ın geçen hafta yaptığı açıklamada;

  • Enflasyonun yüksek seyrinin uzun sürmesi halinde faiz oranlarını daha da arttırabileceklerini,
  • Ekonominin şu anda FED’in destekleyici politikalara ihtiyacı kalmadığını,
  • Mart ayında varlık alımlarını sonlandıracaklarını,
  • Yıl içinde bilançonun da küçülmesine başlanacağını,
  • Enflasyondaki yüksekliğin yılın ortasına kadar sürmesini beklediklerini belirtti.
  • Powell’ın yaptığı açıklamalar piyasalar tarafından olumlu karşılandı. ABD’de aralık ayında yıllık enflasyon son 40 yılın en yüksek düzeyine çıkarak %7 oranında gerçekleşti.

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), fiyat artışlarına ilişkin 2021 yılı verilerini açıkladı. Buna göre, kasımda %5,2 olan aylık enflasyon, aralıkta %5,7’ye yükseldi. Söz konusu rakam, 1982’den bu yana görülen en yüksek aylık enflasyon olarak kayıtlara geçti. Hollanda’da son aylarda yükselişini sürdüren enflasyon, yıllık bazda da 2003’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 2020’de %1,3 olan enflasyon, 2021’de %2,7 olarak gerçekleşti.
Kaynak: trthaber.com

Çin’de geçtiğimiz kasım ayında %2,3 olarak gerçekleşen Tüketici fiyat endeksi, aralık ayında gerileyerek %1,5 seviyesinde kaldı. Yine kasım ayında %12,9 olan Üretici Fiyat Endeksi ’de aralık ayında %10,3 oranında gerçekleşti. Gelen enflasyon verileri sonrası üretici ve tüketici fiyat endeksleri arasındaki makasın da daraldığı görüldü.

Cari işlemler hesabı Kasım 2021’de 2 milyar 681 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 14 milyar 256 milyon dolar oldu. Merkez Bankası, kasım ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler açığı, önceki yılın Kasım ayına göre 866 milyon dolar azaldı, 2 milyar 681 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmede, hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin yükselmesi ve dış ticaret açığındaki azalma etkili oldu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise kasım ayında 2 milyar 406 milyon dolar fazla verdi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 359 milyon dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı 14 milyar 256 milyon dolar olarak açıklandı.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) düzenlemeleri çerçevesinde Türk lirasına dönüştürmeleri halinde bu suretle açılacak TL mevduat ve katılım hesaplarında en az üç ay vadeli olarak değerlendirebilecek. Bakanlığın hazırladığı taslak kapsamında, kur değerlemesi sonucu hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna edilecek. Vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları da kurumlar vergisinden istisna olacak. Türk lirasına dönüştürme işleminin 17 Şubat 2022 tarihine kadar yapılması durumunda, 2021 yılı son geçici vergi dönemi için de bu istisnadan yararlanılabilecek.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Bakan Nebati ile atılan adımların reel sektöre etkilerini tartıştıklarını ifade eden Kaslowski, “Çok açık bir iletişim ve samimi bir görüşme oldu. Bu istişareyi de Bakan Bey ile devam ettireceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Kaslowski, vergi konularını ele aldıklarını, yeşil dönüşümle ilgili fırsatları kaçırmamak açısından da bazı önerilerde bulunduklarını dile getirerek, “Enflasyonla ilgili görüşlerimizi de paylaştık. Enflasyonla ilgili ciddi bir mücadele verileceğine inanıyoruz. Enflasyon çok yüksek seviyelere çıktı ama önümüzdeki dönemde bu konuda da ciddi adımlar atılacağını öngörüyoruz, ümit ediyoruz.” diye konuştu.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir