FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 132

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge yaptığı yazılı açıklamada, omikron varyantının deltanın yerini aldığını, salgının henüz bitmediğini ancak acil durum aşamasının bu yıl bitmesini beklediklerini ve aşılamadaki gelişmelerin de umut verici olduğunu belirtti. Ayrıca DSÖ’ce omikronun m-RNA ile geliştirilen aşıların etkisini azalttığı da belirtildi. Pfizer, Omikron varyantı için özel bir aşı çalışmalarına başlandığını açıkladı. Fransa’da günlük kovid-19 vakaları 500 bini, Almanya’da 200 bini geçerken, Danimarka kovid kısıtlamalarını 1 Şubat’ta kaldırma kararı aldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2022’de %4,4’te büyümesini ve 2023’te %3,8’e yavaşlamasını öngörüyor, bu da devam eden küresel toparlanmanın karşı karşıya olduğu birçok zorluğu yansıttığını açıkladı.

MF Ocak ayı Ekonomik Görünüm Raporu’nda;

  • Küresel ekonominin, 2022’ye önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiği,
  • Omikron varyantı yayıldıkça, ülkelerin kısıtlamalarını yeniden uygulamaya başladığı,
  • Artan enerji fiyatları ve arz kesintileri, özellikle ABD’de olmak üzere birçok yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomide, beklenenden daha yüksek ve daha geniş tabanlı enflasyona yol açtığı,
  • Çin’in gayrimenkul sektöründe süregelen daralma ve özel tüketimde beklenenden daha yavaş toparlanma da sınırlı büyüme beklentilerine sahip olduğu belirtildi. IMF, Türkiye için 2021 Yılında büyüme tahminini %11’e yükseltirken, 2022 ve 2023 için büyüme tahminini %3,3 seviyesinde olduğunu tekrarladı.
    Kaynak: IMF.org

Geçen hafta ABD Merkez Bankası FED’in yapmış olduğu toplantı sonrası Başkan Jerome Powell,’ın yapmış olduğu konuşma piyasalarca beklentilerden daha şahin bulundu. Toplantı sonrası Dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanırken küresel boyutta hisse senedi, tahvil ve emtia piyasalarında satışlar yaşandı. Powell konuşmasında, varlık alımlarının sonlandırılacağını, yakında faiz artışına başlanacağını belirtirken enflasyona yönelik değerlendirmeleri ve önceki yıllara göre enflasyonla mücadelede gerektiğinde daha şahin bir tutum izleyeceklerini ifade etti.

Petrol fiyatlarında geçen hafta arz kısıntısı endişeleri, Rusya Ukrayna krizi nedeni ile yükseliş yaşandı. Brent petrol 2014 yılından bu yana ilk defa 90 Doların üzerini gördü. Batı Teksas Tipi Ham petrolde de %2’nin üzerinde artış yaşandı. FED’in toplantısı sonrası petrol fiyatlarında kısmi geri çekilmeler yaşandı.

İran’ın teknik arıza nedeni ile 10 gün süre ile Türkiye’ye doğalgaz akışını kesmesi ve tüketimin artması nedeni ile BOTAŞ’da doğalgaz akışını azaltma kararı aldı. Kararda ilaç, et ve et ürünleri ve süt ve süt ürünleri üreten işletmeler kesinti dışında bırakıldı. Gaz akışının durmasının sanayiyi olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor.

Özel bir Televizyon kanalı yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gelecek dönemde Türkiye’nin faizle mücadelesinde ne tür adımlar atılacağı sorusunu da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uygulanan akılcı politikalarla kamu maliyesinde ve bankacılık sektöründe ciddi kazanımlar ile güçlü bir duruş elde ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCMB politika faizinin % 14 olduğu, vatandaşların özel bankaya gittiğinde ihtiyaç kredisi, taşıt kredilerinin daha yüksek olduğu belirtilerek aradaki makasa ilişkin görüşleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle de özel bankaların bu konuda hâlâ sömürü çarkını devam ettirme gayretinin olduğunu görüyoruz. Ben de vatandaşlarıma sesleniyorum, diyorum ki; kamu bankalarına gidin ve kamu bankalarına gitmek suretiyle de böyle bir sömürü çarkı içerisine girmeyin. Çünkü kamu bankaları bu konuda hassas ve vatandaşını kesinlikle yüksek faizle sömürme gibi bir gayretin içerisine giremez. Bundan rahatsız olacak özel sektör bankaları, biliyorum, ama bunu söylemeye mecburum” ifadesi dikkat çekti.
Kaynak: tccb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı görevini yürütmek üzere görevlendirilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in görevine son verildi, yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya getirildi.TÜİK Başkanlığında açık bulunan Başkan Yardımcılığına, Doç. Dr. İbrahim Demir atandı.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı’nı açıkladı. 2022 yılı Ocak ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.736 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak %77,6 seviyesinde ve mevsimsel etkilerden arındırılmış̧ kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak %78,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “Enflasyon Raporu 2022-I”in Tanıtımına İlişkin Bilgilendirme Toplantısında yapmış olduğu konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

Sn.Kavcıoğlu’nun konuşmasında;

  • Maliyetin %16-17 olmasına rağmen bankların %30 faiz oranı ile kredi vermesinin uygun olmadığını,
  • Bankaların TCMB’nin yanında olması gerektiğini,
  • TCMB’nin 20 Aralık akşamında döviz satışı yapmadığını,
  • Enflasyonda en yüksek seviyelerin Mayıs ayında görülebileceğini ve bu seviyenin en fazla %55 olabileceğini,
  • Türk Lirasındaki kaybın faiz indirimi ile ilgisinin olmadığını ve
  • Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda %23,2, 2023 yıl sonunda %8,2 ve 2024 yıl sonunda ise %5,0 seviyelerine tekabül ettiğini belirtti.

TCMB Ocak ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE)’ni yayınladı. 2022 yılı Ocak ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.736 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilmiştir. 2022 yılı Ocak ayında RKGE, bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 109,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş̧ miktarı, gelecek üç̧ aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç̧ aydaki ihracat sipariş̧ miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış̧ yönünde etkilerken, mevcut toplam sipariş̧ miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış̧ yönünde etkilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış̧ reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 111,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: tccb.gov.tr

TÜİK Ocak ayı Ekonomi Güven Endeksi’ni yayınladı. Ekonomik güven endeksi 2021 Aralık ayında 98,2 iken, 2022 Ocak ayında %2,7 oranında artarak 100,8 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir