FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 141

Rusya, işgalin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, Ukrayna’dan şiddetli bir direnişle karşı karşıya. Diğer yandan Ukrayna ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Rus lider Vladimir Putin, 1 Nisan 2022’den itibaren alıcıların “Rus bankalarında ruble hesabı açması gerektiğini” belirten bir kararnameyi imzaladı. Rusya, Ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeyen “dost olmayan ülkelere” gaz tedarikini durduracağını duyurdu.

Dünya genelinde korona virüse ilişkin tedbirler azaltılmaya devam ederken, uzmanlar yeni varyantların şiddetli semptomlar üretip üretmediğinden emin değiller. Hibrit çeşitlerin çıkması ile birlikte bilim adamlarının, bu varyantların bulaşılabilirlik, şiddet ve aşıların etkinliği üzerinde çalışmalarının sonuçları merakla bekleniyor.

ABD’de Tarım dışı istihdam mart ayında 431.000 artarak 490.000 beklentilerin biraz altında kaldı. İşsizlik oranı ise beklentilerin altında %3,6′ya geriledi. Yükselen enflasyon ve yaklaşmakta olan durgunluk endişeleri arasında, işgücü piyasası giderek daha da sıkılaşırken ABD ekonomisinde beklenenden daha az istihdam artışı sağlandı. İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)’de Şubat ayında 58,6 seviyesinden mart ayında 57,1’e geriledi.

Çin’de mart ayı İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)son 25 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 48,1 olarak gerçekleşti. Şubat ayında 50,4 olan endeks 50 puanlık beklentinin altında kalarak son zamanlardaki en hızlı düşüşü gerçekleştirdi.

Euro bölgesinde mart ayı enflasyonu %7,5 olarak gerçekleşti. Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle artan enflasyonun kontrol altına alınması ve indirimi için Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) atacağı adımlar merakla bekleniyor. Diğer yandan Avrupa piyasalarında, yüksek enflasyon ile birlikte büyümenin de yavaşlama olasılığı ile stagflasyona yaklaşıldığı endişeleri hakim olamaya başladı.

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 103,83 dolardan işlem görüyor. Fiyatlardaki düşüşte, ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden satış yapma kararı etkili oldu.ABD Başkanı Joe Biden, dün düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin stratejik petrol rezervlerinden gelecek 6 ay içinde günlük 1 milyon varil olmak üzere 180 milyon varili aşkın petrol satışı yapılacağını açıkladı. Mayıs’ta başlayacak petrol satışı, ülkenin stratejik petrol rezervlerinden bugüne kadar piyasaya sunulan en büyük satış olarak dikkati çekiyor.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 90. Olağan Genel Kurulu’nda Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, yaptığı konuşmada makro ekonomik gelişmeler ve Liralaşma Stratejisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Kavcuoğlu konuşmasında; Son dönemde kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar olmakla birlikte, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyretmeye devam ettiğine işaret etmektedir. Yaşanan jeopolitik sorunların ihracatımız üzerindeki doğrudan yansımalarının da sınırlı olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin jeopolitik konumu ile ihracatçıların ürün ve pazar çeşitlendirmedeki kabiliyetlerinin, son dönemdeki sıcak çatışma ortamı nedeniyle yaşanan ihracat kayıplarını telafi edeceğini ve ihracat performansımız üzerinde destekleyici rol oynayacağını öngörüldüğünü dile getirdi.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı Ekonomi Güven Endeksini yayınladı. Ekonomik güven endeksi şubat ayında 98,2 iken, mart ayında %2,5 oranında azalarak 95,7 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Bir önceki aya göre mart ayında reel kesim güven endeksi %1,6 oranında azalarak 108,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %6,2 oranında azalarak 111,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,1 oranında azalarak 116,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %2,0 oranında azalarak 81,0 değerini aldı. Tüketici güven endeksi %1,9 oranında artarak 72,5 değerini aldı.

TÜİK Şubat ayı Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Şubat ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %25,4, ithalat %44,5 arttı. Geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,4 artarak 20 milyar 4 milyon dolar, ithalat %44,5 artarak 27 milyar 885 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde ihracat %21,4, ithalat %49,2 arttı. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,4 artarak 37 milyar 580 milyon dolar, ithalat %49,2 artarak 55 milyar 733 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yılın ilk çeyreğinde % 20,22 değer kazanarak son 10 yılın en iyi ilk çeyrek performansını gösterdi. Analistler, söz konusu yükselişte şirketlerin 2021’in 4. çeyrek finansal sonuçlarının beklentileri karşılamasının ana unsurlardan biri olduğunu belirterek, dolar bazlı hala tarihi ucuz seviyelerde olan BIST 100 endeksinin cazibesini koruduğunu ifade etti.
Kaynak: trthaber.com

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, martta 49,4’e gerileyerek son 10 ayda ilk kez eşik değer 50,0’ın altında kaydedildi. Ukrayna’daki savaş müşteri talebini baskılayan unsurlardan biri olurken, fiyat artışları da alıcıları caydırarak üretimi olumsuz etkiledi. Ukrayna’nın işgali, ihracat talebindeki artışın da ivme kaybetmesine yol açtı. İstihdam artışı da yavaşlayarak 22 aydır süregelen genişleme döneminin en düşük oranında kaydedildi.
Kaynak: iso.org.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir