FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 145

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyelerini kabulünde yaptığı açıklamada, Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık üç yıldır çeşitli kapsamlarda uygulanan kapalı mekânlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşım araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına vakalar 1.000’in altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir” dedi.
Kaynak: tccb.gov.tr

Dünya Bankası Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeni ile uzun yıllar sürecek gıda ve enerji şokları ile karşılaşılabileceğini açıkladı. Bankanın yayınladığı raporda savaş nedeni ile yaşanan enerji fiyatlarındaki artışın, 1973 yılında meydana gelen petrol krizinden bu yana en büyük artış olduğu belirtildi. Diğer yandan Rus enerji şirketi Gazprom geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, doğalgaz bedelinin ruble olarak ödemedikleri için Bulgaristan ve Polonya’ya gaz arzını durdurduğunu açıkladı.

Küresel büyüme ve enflasyon görünümü hakkında endişelerin yükselmesi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki aylarda faiz oranlarını agresif bir şekilde artıracağı ve ABD ekonomisinin Euro bölgesinden daha iyi olacağı yönündeki artan beklentilerin etkisiyle ile Euro, 2017’den bu yana Dolar karşısında en zayıf seviyesine geriledi. Dolar Nisan ayında 2015’den bu yana Euro karşısında en yüksek seviyeye çıktı.

ABD’de dayanıklı mal siparişleri mart ayında %0,8 oranında arttı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıklamış olduğu beklentilerin altında kalan verinin şirket harcamalarından kaynaklandığı belirtildi. Nisan ayı Tüketici Güveni endeksi de hafif gerileyerek 107.6’dan 107.3’e düştü. ABD’de yılın ilk çeyreğinde %1,1 büyüme beklenen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yıllıklandırılmış olarak %1,4 azaldı.

Euro bölgesinde yılın ilk çeyreğinde %0,2 büyürken Nisan ayında yıllık enflasyon enerji maliyetlerinin artması kaynaklı olarak son 25 yılın zirvesine çıkarak %7,5 olarak gerçekleşti.

Çin’in para biriminin ABD Doları karşısında son 17 ayın en düşük seviyesine gelmesi nedeniyle Çin Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 100 baz puan düşürülmesine karar verdi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, “Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması” müzakereleri kapsamında basın toplantısı düzenledi. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türkiye ve BAE’nin, ticari ve ekonomik ilişkilerini daha kapsamlı ve derin şekilde geliştirme imkanına kavuşacağına işaret eden Muş, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde şubat ayında Abu Dabi ve Dubai’ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, BAE ile kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar aralamıştır. Bu temaslar, ayrıca burada başlangıcını yaptığımız Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin de temelini oluşturmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri, 8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye’nin halihazırda Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı konumundadır.
Kanak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022-II Enflasyon Raporu’nu yayınladı. Başkan Şahap Kavcıoğlu raporla ilgili yaptığı konuşmada; arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımını tamamladıklarını” söyleyen, Sn. Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini de paylaşarak, “Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda %42,8, 2023 yıl sonunda %12,9 ve 2024 yıl sonunda ise %8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19,6 puanlık güncellemeyle %23,2’den %42,8’e yükselttik.” dedi.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 96. Kuruluş yılı nedeniyle TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya bir duyuru yayınladı. Sn. Kaya yaptığı açıklamada; “Kurumumuz Uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma vizyonu ile hareket etmektedir. Derlenen verilerden kapsamlı ve kaliteli istatistik üretme ve bu yolla ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel yaşamına katkıda bulunma yönündeki çabalarımız etkin şekilde devam etmektedir. Bu çerçevede gerek kurumsal gerekse istatistiksel yöntem ve uygulamalar alanında uluslararası gelişmeleri takip ederek kendimizi sürekli yenilemekteyiz.” dedi.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK mart ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayınladı. Genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,8 artarak 22 milyar 709 milyon dolar, ithalat %30,7 artarak 30 milyar 878 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr

Ayrıca Bakan Muş twitter hesabından yaptığı açıklamada; 29 Nisan 2022 günü Cumhuriyet tarihinde bir günde, 1 milyar 956 milyon Dolar ile en fazla ihracatın yapıldığını açıkladı.

TÜİK tarafından Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi 94,7 olarak açıklandı. Ekonomik güven endeksi mart ayında 95,7 iken, Nisan ayında %1,1 oranında azalarak 94,7 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Yine TÜİK, Hizmet, Nisan ayı Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endekslerini açıkladı. Güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %3,0, perakende ticaret sektöründe %2,9 ve inşaat sektöründe %3,0 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir