FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 148

Rusya’nın 24 Şubat’taki işgalinin ardından Mariupol kuşatmasının sona ermesi, savaşın önemli dönüm noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Zelenskiy, bölgenin Rusya tarafından “tamamen yok edildiğini” belirtirken, Azovstal çelik fabrikasında saklanan son Ukrayna kuvvetlerinin de geçtiğimiz cuma günü teslim olduğu açıklandı. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olma kararlarına karşılık, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Finlandiya ve İsveç’le ilgili bir sorunlarının olmadığını, tehdit oluşturmayacaklarını ancak bu gelişmeye karşı tepki verebileceklerini açıkladı. Rusya ödeme anlaşmazlığı nedeni ile Finlandiya’ya gaz akışını durdurdu. Diğer yandan Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvurusuna sıcak bakmayan Türkiye’nin açıklamaları dünya kamuoyunda yakından takip ediliyor.

Dünya genelinde resesyona ilişkin endişeler artarken ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek enflasyonu durdurana kadar faiz oranlarını arttırma kararlılığı, hisse senetleri piyasalarını olumsuz yönde etkiliyor. ABD hisse senetleri, ayı piyasasına girmenin eşiğine gelmiş durumda.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 finans liderlerinin perşembe günü Ukrayna’ya Rusya’nın işgaline karşı mücadelesinde ihtiyaç duyduğu finansal kaynakları sağlama konusunda anlaştıklarını ve ayrıca politika yapıcıların enflasyon hedeflerini tutturmaya kararlı olduklarını söyledi. Yellen, yüksek küresel enflasyonun önemli bir konu olduğunu, Merkez bankalarının belirledikleri enflasyon hedeflerine bağlı olduklarını göstermek için gerekli önlemleri almalarının kritik önemde olduğunu, ekonomik koşulların “o kadar temelden değişmediğini” düşündüklerini ve FED’in resesyona neden olmadan ekonomide “yumuşak bir iniş” gerçekleştirebileceğine hâlâ inandığını, ancak Fed yetkililerinin bunu nasıl başaracaklarının “hem beceri hem de şans gerektirse de” kendilerine bağlı olduğunu belirtti.

Nisan ayının başından bu yana Çin’in sıfır koronavirüs vaka hedefi ile Şanghay’ın karantinaya alınması, ülkenin en kalabalık şehrine ağır bir ekonomik darbe indirdi. Şanghay’da, ulaşım ağının bir kısmının açılması ile birlikte, haftalarca süren COVID-19 karantinasından çıkmak için büyük bir adım atıldı. Önümüzdeki günlerde Çin’de diğer kısıtlamaların da gevşetilmesi bekleniyor. Ayrıca Çin, ekonomiyi desteklemek için can çekişen konut sektörünü canlandırmaya çalışırken, konut kredisi için referans olan 5 yıllık faiz oranını beklenmedik bir şekilde geniş bir marjla (15 baz puan indirim ile %4,45’e çekildi.) ikinci defa düşürdü.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İngiltere’nin başkenti Londra’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında yaptığı görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sn. Demir görüşmelere ilişkin olarak; “Özellikle Türkiye’ye uygulanan bazı kısıtlamalar konusunda daha önce söz verilen olumlu adımların atıldığını, hayata geçtiğini ve bunların kaldırıldığını görmek de daha olumlu bir hava estirdi. Bu olumlu adımların atılması, müttefiklik ruhu içinde hareket etmek önemli ve İngiltere tarafının bu ruha uygun davranması durumunda ne kadar pozitif bir günde oluşabileceğini gördük” açıklamasında bulundu.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi’ni yayınladı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,4 oranında arttı; Nisan ayında 67,3 olan endeks, Mayıs ayında 67,6 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Banaksı (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 13 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 4 milyar 821 milyon dolar azalışla 61 milyar 198 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 6 Mayıs’ta 66 milyar 19 milyon dolar seviyesindeydi. Söz konusu dönemde altın rezervleri, 898 milyon dolar azalarak 41 milyar 641 milyon dolardan 40 milyar 743 milyon dolara geriledi. Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 13 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 5 milyar 718 milyon dolar azalarak 107 milyar 659 milyon dolardan 101 milyar 941 milyon dolara indi.
Kaynak: trthaber.com

Dün 112,31 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 111,37 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.31 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,05 artışla 111,43 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 108,98 dolardan alıcı buldu. Çin’de COVID-19 kısıtlamalarının kademeli olarak hafifletilmesiyle talebin toparlanacağı beklentisi fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Çin’de kredi faiz oranlarında yapılan rekor indirim piyasalardaki ekonomik kaygıları bir ölçüde azalttı. Salgınla mücadele eden Şangay’da ise karantina bölgeleri dışında vaka tespitleri, önlemlere yönelik endişeleri yeniden hakim kılsa da kademeli hafifletme kararı fiyatların düşüşünü engelliyor.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir