FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 149

Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşme müzakereleri geçtiğimiz hafta durma noktasına gelirken, Rusya saldırılarına devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’yı askerden arındırmak ve radikal Rus karşıtı milliyetçilerden kurtarmak için özel bir operasyon yürüttüğünü söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ise Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’nin görüşmeye istekli olmadığını, ancak savaşı sona erdirmek için bu görüşmenin olması gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti.

ABD’de Kişisel Tüketim Harcamaları (Personal Consumption Expenditures-PCE) fiyat endeksi, Mart ayında %0,9 yükseldikten sonra Kasım 2020’den bu yana en düşük kazancı olan %0,2 oranında artması fiyat artışlarının yavaşlayabileceğini gösterdi. PCE, Mart ayında %6,6’dan Nisan ayında %6,3’e geriledi. Stagflasyon endişelerine rağmen PCE’nin azalmasının ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha az şahin olabileceği ümitleri piyasaları olumlu yönde etkiledi. 7 haftalık düşüşün ardından ABD hisse senedi piyasaları haftayı yükselişle tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’nin üçüncü çeyreğin sonunda Euro bölgesi faiz oranlarının muhtemelen pozitif bölgede olacağını söylemesinin ardından ABD dolar endeksi son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Ayrıca Lagarde ECB’nin mevduat faizini Eylül ayı sonuna kadar sıfır veya biraz daha yukarıda gördüğünü ve mevcut seviyesinden en az 50 baz puanlık bir artışa işaret ettiğini söyledi. Euro hafta içinde Dolar karşısında 1,07 seviyelerinin üzerini gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın Mayıs 2022 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu, bankanın internet sitesinde yayımlandı. Raporda, Rusya-Ukrayna çatışması ve Çin’de artan vaka sayılarına karşı alınan karantina önlemlerinin, küresel iktisadi faaliyet üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu belirtilerek, artan küresel gıda güvenliği belirsizlikleri ile emtia fiyatları ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviyelerin, küresel ölçekte enflasyonist baskıların sürmesine neden olduğu vurgulandı. Jeopolitik gerilimler, uluslararası yaptırımlar ve korumacı ticaret politikalarının emtia fiyatları üzerindeki belirsizlikleri artırdığı aktarılan raporda, “Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarına yönelik beklentilerin bir sonucu olarak gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları dalgalı bir seyir izlemektedir. Salgın sürecinde belirgin artan küresel finansal borçluluk 2021 yılı ilk çeyreğinden itibaren azalış eğilimine girmiştir.” denildi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %14’te sabit bıraktı. Duyuruda, etkisi artarak süren jeopolitik risklerin, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına yol açtığı belirtildi. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviyenin, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına neden olduğu aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi: “Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, iş gücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarında ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir.
Kaynak: trthaber.com

Garanti BBVA, Genel Müdürü Recep Baştuğ, Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı’nda yaptığı konuşmada, “Enflasyon oranının % 70’e geldiği bir dönemde bankaların gelirleri mutlak değer olarak artıyor ama enflasyonun altında. Dolayısıyla böyle devam ederse bankacılık sermaye olarak ileriki dönemlerde zorlanacak” dedi. Baştuğ, “Çünkü banka karları, sermaye getirileri % 40’larda, enflasyon % 70, sürdürülebilir değil. Hepimizin temennisi enflasyonun makul seviyelere inmesi. Bankacılık sektörü genel olarak iyi bir sınav veriyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: dunya.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı Ekonomi Güven Endeksini açıkladı. Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 94,7 iken, Mayıs ayında %2,1 oranında artarak 96,7 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış; tüketici, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Petrol fiyatları, ABD’de artan benzin tüketimi ve ayrıca AB’nin Rus petrolünü yasaklama olasılığı nedeniyle iki ayın en yüksek seviyelerine yükseldi. Hafta içinde ABD ham petrolü %0.86 artışla varil başına 115.07 Dolar, Brent, varil başına %1,73 artışla 119,43 Dolar seviyelerini gördü.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir