FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 153

İkinci Dünya savaşından bu yana Avrupa’daki en büyük kara çatışması olan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dördüncü ayını tamamlarken, Avrupa Birliği (AB) Ukrayna’yı aday olarak kabul etmeye hazırlanıyor. Kiev hükümetinin başvurusunun Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri tarafından onaylanması, önemli bir jeopolitik kaymaya işaret ediyor.

Dünya liderleri Avrupa’da toplanırken Rus topçusu Kiev’in merkezini vurdu. Avrupa’nın Rus petrolüne getirdiği kısıtlama daha çok Avrupa’da yakıtın fiyat artışı olarak yansırken, Rusya Avrupa’ya yapamadığı petrol ihracatını Çin ve Hindistan’a gerçekleştiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Başkanı Antonio Guterres cuma günü yaptığı açıklamada, bu yıl kıtlık konusunda yüksek bir risk bulunduğunu ve ülkeleri, gıda güvenliği konusunda, gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmayı azaltmak için pratik adımlar atmaya çağırdı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ABD Merkez Bankası’nın (FED) 75 baz puanlık faiz artışına gitmesinin ardından, ABD ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Ayrıca ABD’nin resesyondan zor bir şekilde kurtulacağı belirtildi. IMF, ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının 2022’de %2,9 büyümesini beklediğini, yine büyüme tahminini 2023 için %2,3’ten %1,7’ye düşürürken, 2024’te %0,8 oranında düşmesini bekliyor.

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’nda yaptığı konuşmada; faiz artışlarına devam etmelerinin olası olduğunu, ekonomide yumuşak inişi sağlamanın zor olacağını, resesyon ihtimalinin devam ettiğini, ekonominin yavaşlamadan enflasyon ile mücadele edilmesi için gerekenlerin yapılacağını ifade etti.

Yüksek enflasyon devam ederken Haziran ayına ilişkin Avrupa İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, (Purchasing Manager Index) son 16 ayın en düşük seviyesi olan 51,9’a gerilerken, Hizmetler PMI’de Mayıs ayındaki 56,1 seviyesinden 52,8’e geriledi. Avrupa’da talepte yavaşlamanın olduğunu gösteren bu veriler sonrası resesyon endişeleri daha da arttı.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’dan doğalgaz akışının düşük seyretmesi halinde Almanya’nın gaz kıtlığına doğru gittiğini ve kış aylarında yeterli gaz olmazsa bazı endüstrilerin kapatılmasının gerekebileceğini açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, son dönemde Kovid-19 nedeni ile alınan tedbir ve önlemelerin ekonomiyi olumsuz etkilemesine rağmen ekonomi ile ilgili belirledikleri hedeflere ulaşmayı beklediklerini açıkladı. Başkan Şi Jinping, Ekonomik performansın yakalanması için küresel düzeyde birlik çağrısında bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) geçtiğimiz hafta cuma akşamı, bağımsız denetime tabi şirketlerin  kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para (YP) nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası (TL) karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması halinde; bu Şirketlerin YP nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının % 10’unu aşması durumunda, söz konusu Şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmaması ile ilgili karar açıkladı. Karara ilişkin detaylara https://www.bddk.gov.tr/Mevzuat/DokumanGetir/1127 linkinden ulaşılabilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati 2022 yılı Merkezi Yönetim Ek Bütçe Kanunu Teklifi ile ilgili twitter hesabından, “Ek Bütçeyle amacımız; işçilerimizin, emeklilerimizin, çalışanlarımızın ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın daha fazla yanında olabilmek ve ülkemizin büyüme ve istihdam potansiyeline katkı sağlayacak yatırımları daha hızlı tamamlayabilmektir.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve ihracat temsilcileri ile TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde bir araya geldi. TİM Yönetim Kurulu ve Birlik Başkanlarının da yer aldığı toplantıda ihracattaki güncel meseleler ve küresel ticaretteki son gelişmeler değerlendirildi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, konuşmasının ardından ihracatçıların sorularını yanıtladı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. “İhracatçılarımız ve kamu kurumlarımız arasındaki diyaloğun güçlü tutulmasını önemsiyoruz” Toplantının ardından değerlendirmede bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bugün Merkez Bankası Başkanı Sayın Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Dış Ticaret Kompleksi’mize teşrif ederek, ihracatçılarımızla bir araya geldi. TİM Başkanı olarak, bugünkü istişare ve diyalog ortamını son derece kıymetli buluyorum. İhracatçılarımız ve kamu kurumlarımız arasındaki diyaloğun güçlü tutulmasını önemsiyoruz. Bu sayede ihracatçılarımızın meselelerinin hızla çözüme kavuşacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: tim.org.tr

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu’nun, politika faizinin % 14’te sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Duyuruda, etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleştiği, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olduğu belirtildi.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “10 Haziran 2022 tarihinde yapılan duyuru ile 15-22 Haziran 2022 tarihleri arasında bireysel yatırımcılara yönelik olarak halka arz yöntemiyle gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talebi ile ilgili olarak , 24 Haziran 2022 valörlü, 23 Aralık 2022 itfa tarihli TRB231222T11 ISIN kodlu GES ihracına 83.816 bireysel yatırımcı katılmış ve toplamda 6.556.775.749,00 TL tutarında talep gelmiştir” açıklamasında bulunmuştur.
Kaynak: hmb.gov.tr

TCMB Haziran ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı’nı açıkladı. malat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak % 77,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak % 77,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksini (RKGE) açıkladı. 2022 yılı Haziran ayında RKGE, bir önceki aya göre 3,0 puan azalarak 106,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 104,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı Tüketici Güven Endeksini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %6,2 oranında azaldı; Mayıs ayında 67,6 olan endeks, Haziran ayında 63,4 oldu. Yine TÜİK Haziran ayı Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri’ni yayınladı. Güven endeksi hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde düşerken inşaat sektöründe yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,7 ve perakende ticaret sektöründe %2,3 azalırken, inşaat sektöründe %1,7 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir