01 Ağu FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 158
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ABD ve Rus üst düzey diplomatlar ilk defa telefonda görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmede Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını yeniden başlaması ve dünya çapındaki gıda krizini hafifletmek için İstanbul’da yapılan anlaşmanın değerlendirildiği belirtildi. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e Washington’un gıdanın yaptırımlardan muaf tutulmasına ilişkin vaatleri yerine getirmediğini belirtti. Ayrıca Lavrov’un Blinken’e Rusya’nın “özel askeri operasyonunun” tüm hedeflerine ulaşacağını ve Batı’nın Ukrayna’ya silah tedarikinin yalnızca çatışmayı uzatacağını söylediği belirtildi.
Dünyanın bir numaralı ekonomisinde ikinci kez büyüme rakamı %0,9 daralma gösterdi. İlk çeyrekteki %1,6’lık düşüşle birlikte teknik resesyonun gerçekleştiği söylense bile uzmanlar, ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen ekonominin geneline yayılan bir daralma olmadığı için tam anlamı ile bir resesyon olmadığı konusunda birleşiyorlar. Ekonomik yavaşlamanın FED’in tam istediği boyutta olmaması, olumlu istihdam piyasası koşullarının devam etmesi ve talebin hala canlı olması nedenleri ile resesyona girildiği açıklaması resmi olarak henüz yapılmadı.
Euro bölgesi enflasyonu yeni bir rekor seviyeye daha yükselerek Temmuz ayında %8,9 seviyesine geldi. Euro para birimini kullanan ülkelerdeki tüketici fiyat artışı, bir önceki ayda %8,6 olarak gerçekleşmişti. Yüksek enflasyonun devam ediyor olmasının, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Eylül ayındaki faiz artırım kararı için önemli bir baskı unsuru olacağı düşünülüyor. Avrupa’da yaşanan yüksek enflasyonun yanında 2. Çeyrek büyümesi %0,2 tahmine karşılık beklentilerin üzerinde %0,7 artış kaydetti. Bu verinin ardından uzmanlar bunun son ekonomik kriz olabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunuyorlar.
Pakistan’da yaşanan ekonomik krizin çözümü için Pakistan Ordu’su devreye girdi. Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bacva Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 1,17 milyar Dolar krediyi bir an önce vermesi konusunda ABD yönetiminde yardım istedi. Zor dönemden geçen ve döviz kıtlığı yaşayan Pakistan’ın iflas riski ile karşılaşmaması için bu kredinin talep edildiği bildirildi. Geçtiğimiz hafta Pakistan Rupi’si Dolar karşısında %8,3 değer kaybetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, orta vadeli tahminler üretilirken, başlangıç noktası olarak iktisadi görünümü esas aldıklarını söyledi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda % 60,4, 2023 sonunda % 19,2 ve 2024 sonunda % 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir” dedi.
Kaynak: trthaber.com
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,7 artarak 23 milyar 428 milyon dolar, ithalat %39,7 artarak 31 milyar 595 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,0 artarak 125 milyar 866 milyon dolar, ithalat %40,6 artarak 177 milyar 267 milyon dolar olarak gerçekleşti. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Haziran ayında %15,7 artarak 18 milyar 895 milyon dolardan, 21 milyar 856 milyon dolara yükseldi. Haziran ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %19,4 artarak 18 milyar 646 milyon dolardan, 22 milyar 272 milyon dolara yükseldi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Haziran ayında 416 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %17,5 artarak 44 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %98,1 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr
TÜİK Nisan-Haziran 2022 Turizm İstatistiklerini yayınladı. Turizm geliri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %190,2 artarak 8 milyar 717 milyon 103 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) %83,8’i yabancı ziyaretçilerden, %16,2’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 6 milyar 273 milyon 64 bin dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 444 milyon 39 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Kaynak: tuik.gov.tr
TÜİK Temmuz ayı Ekonomi Güven Endeksini yayınladı. Ekonomik güven endeksi Haziran ayında 93,6 iken, Temmuz ayında %0,2 oranında azalarak 93,4 değerini aldı. Bir önceki aya göre Temmuz ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %2,0 oranında azalarak 102,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında azalarak 117,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,5 oranında azalarak 113,4 değerini aldı. Tüketici güven endeksi %7,4 oranında artarak 68,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %2,4 oranında artarak 85,0 değerini aldı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili