FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 163

Rusya’nın, Ukrayna’yı işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlara karşılık, çeşitli gerekçelerle enerji kesintilerini arttırmaya başladı. Kış yaklaşırken Avrupa ülkeleri enerji kısıtlamaları nedeni ile birçok tedbiri hayata geçirirken, karşılıklı yaptırımlar piyasaları olumsuz yönde etkiliyor.

AB, Rusya’dan Avrupa ülkelerine boru hatlarıyla gelen doğal gaza tavan fiyat uygulanmasını istiyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Almanya’nın Murnao kasabasında, Avrupa’da yaşanan enerji krizine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. “Rusya’dan boru hattıyla Avrupa’ya gelen doğal gaza tavan fiyat uygulaması zamanı geldiğine inanıyorum.” diyen von der Leyen, AB’nin bu yönde bir düzenleme teklifinde bulunabileceğine işaret etti.
Kaynak: trthaber.com

ABD’de artan işsizlik ve ücret artışındaki yavaşlama, gelecek yıl borçlanma maliyetlerinin yüksek olacağı öngörülerine rağmen, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu düşürmek için önümüzdeki aylarda sert faiz artırımlarına devam edeceğinin beklenmesi resesyon endişelerini de arttırıyor.

Hollanda NU çevrim içi gazetesinin haberine göre, ülkedeki bazı alüminyum, çinko ve demir fabrikaları artan elektik fiyatlarıyla başa çıkamadıkları gerekçesiyle üretimi azaltma ya da durdurma yoluna gitti. Alman hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizi sonrası hane halkını ve şirketleri yükselen enflasyonun etkisinden korumak için 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketini hazırladı.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), II. Çeyrek: Nisan-Haziran 2022 sonuçlarını açıkladı. GSYH 2022 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,6 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri %26,6, hizmet faaliyetleri %18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %11,0, sanayi %7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,3, gayrimenkul faaliyetleri %4,1, diğer hizmet faaliyetleri %1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık %2,9 ile inşaat sektörü ise %10,9 azaldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 80,00 puan artarken, toplam işlem hacmi 79,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 8,02, holding endeksi % 2,80 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, tek gerileyen ise % 1,10 ile bilişim oldu. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasıyla piyasalarda risk iştahı arttı. ABD’de tarım dışı istihdam ağustosta 315 bin kişi artarak önceki aya kıyasla yavaşlama göstermesine rağmen beklentilerin üzerine çıktı. BIST 100 endeksi, bankacılık hisseleri öncülüğünde günü % 2,55 kazançla 3.222,74 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 3.228,88 puana taşıdı.
Kaynak: trthaber.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatı.” dedi. Türkiye’nin ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının 8 ayında da sürdürdüğünü belirten Muş, şöyle devam etti: “Bildiğiniz üzere Türkiye, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 8 ayında da devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız ağustos ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %13 artışla 21,3 milyar dolar olmuştur. Bu rakam bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatıdır. Yılın 8 ayında toplam 165,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Ağustos ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre %28 oranında artışla 54 milyar dolara yükselmiştir. Ağustos ayı ithalatımız ise 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu ithalatın 8,7 milyar doları, yani %27’si enerji kaynaklıdır.” Ortaya konan performans dolayısıyla ihracatçılara teşekkür eden Muş, ihracatçılara ihtiyaçları olan desteği vermek için geçen ay iki önemli ve kapsamlı destek paketini hizmete aldıklarını hatırlattı.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından, Orta Vadeli Plan’a  (OVP) ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Nebati sosyal medya hesabından;

  • Hükümet olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana kapsayıcı kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda hazırlayıp uyguladığımız orta ve uzun vadeli planlarla ekonomimizi büyüttük ve güçlendirdik.
  • Önümüzdeki 3 yıllık dönemin yol haritasını oluşturacak Orta Vadeli Program, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler titizlikle analiz edilerek, On Birinci Kalkınma Planı esaslarıyla uyumlu şekilde hazırlanmıştır.
  • Programımızı hazırlarken büyümeyi ve istihdamı artıran, yüksek katma değerli üretimi önceliklendiren ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyümeyi esas alan Türkiye Ekonomi Modelimiz merkeze alınmıştır.
  • Böylelikle ekonomimizin ortalama % 5,3 büyümesini, istihdamın toplamda 2,7 milyon kişi artmasını öngörüyoruz.
  • Ayrıca program dönemi sonunda, ihracatımızın 305 milyar dolara ulaşacağını, işsizlik oranının % 9,6 ile önemli ölçüde gerileyeceğini, cari işlemler açığının GSYH’ye oranının % 0,9 olacağını, enflasyonun tek hanelere ineceğini öngörüyoruz.
  • Vurgulamak isterim ki, 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programımızda, önceki yıllarda olduğu gibi mali disiplinden asla taviz vermedik.
  • Ekonomimizin temel dinamiklerini göz önünde bulundurarak tüm vatandaşlarımızın önceliklerini karşılayacak bir bütçe hazırlamaya gayret ettik. Program dönemi sonunda, Merkezi Yönetim Bütçe açığının GSYH’ye oranının % 1,5 olmasını öngörüyoruz.
  • Önümüzdeki 3 yıllık dönemin yol haritasını oluşturacak Orta Vadeli Programımızın ülkemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor, Programın hazırlanmasına katkı sağlayan, özveriyle çalışan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

 

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir