FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 165

Dünya Bankası, “Küresel Durgunluk Yakın mı” başlıklı yeni raporuna ilişkin yapılan açıklamada, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen bir eş zamanlılıkta yükselttiği belirtildi. Bu trendin gelecek yıl da devam etmesinin muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak şu anda beklenen faiz oranı artışlarının ve diğer politika eylemlerinin küresel enflasyonu salgın öncesi seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceği aktarıldı. Açıklamada, “Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eş zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023’te küresel bir durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir” değerlendirmesinde bulunuldu.
Kaynak: trthaber.com

Euro Bölgesi’nde enflasyon rekor kırdı. Enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle ağustosta yıllık enflasyon % 9,1’e ulaştı. Avrupa İstatistik Ofisi EUROSTAT, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin ağustos ayına ilişkin yıllık enflasyon verilerini paylaştı. Enflasyon artışına en fazla % 3,95 ile enerji ürünleri neden oldu. Avrupa Birliği’nde temmuzda % 9,8 olan yıllık enflasyon ise, ağustosta % 10,1 oldu. Enflasyon oranı 15 AB ülkesinde çift haneye çıktı.
Kaynak: trthaber.com

Biden yönetimi açıklamada, ABD devlet kurumlarının dijital varlık sektörü yaptırımlarını ikiye katlamaları ve kripto para düzenlemesindeki boşlukları belirlemeleri gerektiğini söyledi. Küresel finanstaki artan rollerine dikkat çekmesine rağmen kötüye kullanım ve zarar risklerinin arttığı belirtildi. Beyaz Saray dijital doları onaylamayı bırakmasa da Hazine Bakanlığı, merkez bankası dijital para birimini dikkate alacak bir grup devlet kurumuna da liderlik edecek.
Kaynak: reuters.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü Rusya’nın Avrupa’daki enerji kriziyle ilgisi olmadığını, Avrupa Birliği’nin (AB) doğalgaz talebinin karşılanması için Kuzey Akım 2 boru hattının açılmasını engelleyen yaptırımların kaldırması gerektiğini ve enerji krizi için Rusya’nın enerji yükümlülüklerini yerine getireceğini belirtti.

Rusya merkez bankası, politika faiz oranını 50 baz puan düşürerek %7,5’e indirdi. Açıklamada enflasyonist beklentilerin artmasıyla faiz indirim döngüsünün sonuna yaklaşabileceğini belirtildi. Banka tüketici fiyatlarının 2022’de önceki %12-15’lik tahmine kıyasla %11-13 artmasını bekliyor ve ekonomideki daralmayı sınırlamak için daha ucuz krediye ihtiyaç olduğunu değerlendiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 azalarak 123 bin 491 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 485 konut satışı ve %15,0 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 9 bin 736 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 6 bin 395 konut satışı ve %5,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 41 konut ile Hakkari, 63 konut ile Ardahan ve 101 konut ile Bayburt oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı. 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre % 8,0 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak % 173,8, reel olarak ise % 52,6 oranında artmıştır. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre % 8,0 oranında artarak 507,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre % 173,8 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak % 52,6 oranında artış göstermiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 70,60 iken, bu anket döneminde % 67,73 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 41,99 iken, bu anket döneminde % 36,74 olmuştur. 2022 yılı Eylül ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE’nin ortalama olarak % 31,26 olasılıkla % 30,00 – 36,99 aralığında, % 38,45 olasılıkla ise % 37,00 – 43,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 14,00 iken, bu anket döneminde % 12,83 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde % 14,00 iken, bu anket döneminde % 13,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,65 TL iken, bu anket döneminde 19,51 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 22,03 TL ve 22,07 TL olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Avrupa ülkelerinin doğal gaz sıkıntısı nedeniyle kış aylarında petrole yöneleceği, bunun da petrol fiyatlarını artıracağı beklentileri piyasalarda zemin kazandı. Çin’de devam eden Kovid-19 kısıtlamaları, ABD ile Avrupa’da beklenen agresif faiz artırımlarının ekonomileri yavaşlatacağı ve yakıt talebini azaltacağı endişeleri fiyatları aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Brent petrolde teknik olarak 91,50 ile 92,31 dolar aralığının direnç, 90,69 ile 89,88 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.
Kaynak: trthaber.com

 

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir