FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 169

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva IMF üyesi ülkelerin ortak görüşü ile Rusya’ya Ukrayna’daki savaşa sona erdirmesi, çağrısında bulunuldu. Savaşın enflasyonu körükleyen ve küresel ekonomiyi yavaşlatan en büyük faktör olduğu belirtildi. Ayrıca açıklamada merkez bankalarının fiyat istikrarı için çaba göstermeleri çağrısı yapılırken, maliye politikasının da kırılgan grupların korunmasına öncelik vermesi gerektiği ifade edildi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden aldı ve hazırlanan ekonomik paketin bazı kısımlarını başbakanlığına bıraktı. Finans piyasaları çalkantıdayken, ılımlı bir Truss hükümetinin fonsuz vergi indirimlerine yönelik planlarının yatırımcıların beklediğinden daha iyi düzeyde olduğu belirtildi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4,00% ve 2 yıllık tahvil getirisi ise 4.49% seviyesine yükseldi. Bu yükselişteki ana nedenin, tahminlerin üzerinde gelen Michigan enflasyon beklenti verisi olduğu açıklandı. Verinin açıklanmasının ardından faiz artışına dönük olasılığında arttığı belirtildi.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde yıllık % 8,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayına ait enflasyon verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti eylülde bir önceki aya kıyasla % 0,4 arttı. Piyasa beklentileri, TÜFE’nin bu dönemde aylık % 0,2 artması yönündeydi. TÜFE, ağustosta aylık bazda % 0,1 artmıştı. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 8 Ekim ile biten haftada 228 bine yükselerek beklentilerden fazla artış kaydetti. ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 8 Ekim ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 9 bin kişi artarak 228 bine çıktı. Piyasa beklentilerini aşarak 6 haftanın en yüksek seviyesine çıkan işsizlik maaşı başvurularının, bu dönemde 225 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. İşsizlik maaşına başvuruların sayısı bir önceki hafta 219 bin olarak kaydedilmişti.
Kaynak: trthaber.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde faiz artırımlarını, Euro bölgesinde kontrolden çıkan enflasyonla mücadele için en iyi araç olduğunu belirtti. Fiyatlarla mücadele etmeye çalışan ECB, banka mevduatı oranını %0,75’e yükseltti ve 3,3 trilyon Euroluk tahvil geri alımı konusunu gündeme getirdi. Lagarde, geleneksel faiz oranı artırımının, mevcut koşullar altında etkili ve uygun olarak en iyi sonucu veren araç olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini yayınladı. Bir önceki yılın Ağustos ayında 1.075 milyon ABD doları fazla veren cari işlemler hesabı, bu ayda 3.112 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 40.889 milyon ABD doları olmuştur. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6.816 milyon ABD doları artarak 9.700 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 4.971 milyon ABD doları fazla vermişken, bu ay 6.276 milyon ABD doları fazla vermiştir. Hizmetler dengesi  kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 2.515 milyon ABD doları artarak 7.236 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1.432 milyon ABD doları artarak 5.132 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Katılımcıların;

  • Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 67,73 iken, bu anket döneminde % 67,78 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 36,74 iken, bu anket döneminde % 37,34
  • BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 12,83 iken, bu anket döneminde % 11,25 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde % 13,00 iken, bu anket döneminde % 11,22
  • Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,51 TL iken, bu anket döneminde 19,82 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 22,07 TL ve 23,61 TL
  • GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde % 4,8 iken, bu anket döneminde % 5,1 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde % 4,5 iken, bu anket döneminde % 4,2 olarak gerçekleşmiştir.
    Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22,9 azalarak 113 bin 402 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19 bin 89 konut satışı ve %16,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 8 bin 812 konut satışı ve %7,8 pay ile Ankara, 6 bin 338 konut satışı ve %5,6 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 40 konut ile Hakkari, 49 konut ile Ardahan ve 98 konut ile Gümüşhane oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü % 2,07 değer kazancıyla tamamlayarak haftalık kapanış rekorunu 3.626,96 puana çıkardı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 73,53 puan artarken, toplam işlem hacmi 59,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 3,84, holding endeksi % 2,01 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 4,51 ile gıda, içecek, tek gerileyen ise % 0,16 ile finansal kiralama, faktoring oldu. Analistler, yatırımcıların odağının enflasyon ve resesyon endişelerinden bilanço sezonuna çevrildiğini, yüksek karlılık beklentilerinin yanı sıra tahvil piyasasındaki görece rahatlamanın da etkisiyle pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendiğini söyledi.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir