FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 174

Geçtiğimiz hafta 13 Kasım günü Taksim İstiklal Caddesindeki bombalı eylemi nefretle kınıyor, bu saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileriz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından Tahıl Koridorunun 4 ay daha uzatıldığını duyurdu. Başkan Erdoğan sosyal medya hesabından ayrıca, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır. Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür. Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletlere, Genel Sekreter Sayın Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum açıklamasında bulundu.

Polonya sınırına düşen füzenin kısa süreliğine yaratmış olduğu jeopolitik gerginliğin ardından piyasalar daha çok ABD’de açıklanan verilere ve ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin yapmış olduğu beyanatlara odaklandı. Resesyon göstergelerinin başında gelen 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki negatif fark piyasaları olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca FED üyelerinin enflasyonun artışı konusunda taviz verilmeyeceği ve faiz artırımlarına devam edilmesi yönündeki açıklamalarda dünya ekonomilerinde negatif bir etki yaratmaya devam ediyor.

Pekin’in en kalabalık semtindeki birçok mağaza ve restoranın kapatılması ve bölgedeki okulların önümüzdeki hafta derslerin çevrimiçi olacağı açıklandı. Çin, ekonomiyi zorlayan ve tecrit, karantina ve uygulamalardan bıkmış insanlar arasında hayal kırıklığına yol açan sert sınırlama önlemlerinin etkisini hafifletmeye çalışsa da, Guangzhou ve Chongqing de dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde COVID-19 salgınlarıyla mücadele etmeye kararlılıkla devam ediyor.
Kaynak: reuters.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım 2022 Piyasa Katılımcıları Anketini yayınladı.

  • Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %67,78 iken, bu anket döneminde %68,06 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %37,34 iken bu anket döneminde %37,47 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla %21,17 ve %20,76 olarak gerçekleşmiştir.
  • 2022 yılı Kasım ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE’nin ortalama olarak %10,24 olasılıkla %27,00 – 33,99 aralığında, % 58,49 olasılıkla % 34,00 – 40,99 aralığında, % 18,31 olasılıkla ise % 41,00 – 47,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.
  • Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %11,25 iken, bu anket döneminde % 9,47 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde %11,22 iken, bu anket döneminde % 9,00 olarak gerçekleşmiştir.
  • Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,82 TL iken, bu anket döneminde 19,54 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 23,61 TL ve 23,35 TL olarak gerçekleşmiştir.
  • Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de %5,1 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde %4,2 iken, bu anket döneminde %4,1 olarak gerçekleşmiştir.
    Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye’nin önde gelen ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi yayınını durdurdu. Dünya Gazetesi Çalışanları, www.ekonomim.com web sitesi üzerinden yaptığı açıklamada 21 Kasım 2022 tarihinden itibaren “Nasıl Bir EKONOMİ” adıyla yollarına devam edeceklerini, aynı ekip ve aynı çizgiyle her gün okurları ile birlikte olma çabası, gayreti ve daha iyisini sunma heyecanıyla gazetemizi sizlere ulaştırıp, ekonomiyi birlikte izleyecek, birlikte yorumlayacağız açıklamasında bulundu. Diğer yandan Dünya Süper Veb Ofset A.Ş. ise Dünya Gazetesinin web sitesinden yaşanan gelişmeleri belirttikten sonra gelecek hafta yayında olacaklarını açıkladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir