FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 183

Geçtiğimiz hafta Parçalanmış Bir Dünyada İş birliği teması ile düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) birçok şirket üst düzey yöneticisi ve ekonomist ekonomik görünüm hakkında olumsuz beklentiler içinde olduklarını belirttiler. Öncelikle küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı yönünde beklentiler ağırlık kazanırken, parçalanmış ve belirsiz bir dünyada iş birliğinin ve koordinasyonun önemine vurgu yapıldı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva şimdi birlik olmazsak, ekonomi ve insanların refahı için önemli bir riskle karşı karşıya kalacağız açıklamasında bulundu.

ABD’de Aralık ayına ilişkin üretici fiyat endeksi verileri %-0,50 ile beklentilerin altında gelirken, çekirdek üretici fiyat endeksi beklentilere paralel %0,10 olarak gerçekleşti. Yine ABD’de ikinci el konut satışları Aralık ayında %1,5 oranında geriledi. Aylık 4,02 milyon satış adedi ile 2010 yılından bu yana en düşük satış miktarı gerçekleşti. İngiltere’de de enflasyon Kasım ayında %10,7 olan enflasyon Aralık ayında %10,5’e geriledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin artırılmaması halinde ABD’nin temerrüde düşmesinin küresel bir mali krize yol açabileceğini, ABD dolarının rezerv para birimi rolünün zarar görebileceğini ifade etti. Ülkedeki yüksek enflasyona da değinen Yellen, enflasyonla mücadelede kaydettikleri ilerlemenin kendisini cesaretlendirdiğini dile getirdi. Yellen, “Bence ABD’de enflasyon konusunda gerçekten çok iyi bir ilerleme gördük.” dedi.Enflasyonun hane halkları için bir endişe olmaya devam ettiğini belirten Yellen, ancak enflasyonu yükselten tedarik zinciri darboğazlarının çözüldüğünü söyledi.Yellen, ABD Merkez Bankasının (Fed) bağımsız olduğunu ve politikaları konusunda yorum yapamayacağını vurgulayarak, “Bence güçlü bir iş gücü piyasasını sürdürmek ve aynı zamanda enflasyonun düşmeye devam etmesini sağlamak için gerekli olduğunu düşündüklerini yapmaya çalışıyorlar.” dedi.
Kaynak: aa.com.tr

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, son ılımlılığa rağmen enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini belirterek, “Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye dönmesini sağlamak için para politikasının bir süre daha ‘yeterince kısıtlayıcı’ olması gerekecek.” dedi. Son aylarda düşen enflasyonun Amerikan haneleri, işletmeleri ve tüketicileri için önemli olduğunu belirten Brainard, “Yüksek enflasyonu yeniden yüzde 2’ye indirmek zaman ve kararlılık gerektiriyor. Bunda kararlıyız.” diye konuştu. Brainard, geçen yıl Fed ve diğer yabancı merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşmaya gittiğini anımsattı.
Kaynak: trthaber.com

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman ekonomisinin bir resesyona girmeyeceğinden emin olduğunu açıkladı. Diğer yandan Ukrayna’ya desteklerinin devam ettiğini ve ABD ve diğer Avrupa ülkeleri ile ortak hareket çerçevesinde desteklerinin devam edeceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Yapılan basın duyurusunda; Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmektedir. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca finansal piyasalar, artan durgunluk risklerine karşı faiz artışı yapan merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya başlamıştır açıklaması yer aldı.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2022 Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre %0,4 azalarak 1 milyon 485 bin 622 olarak gerçekleşti. Konut satışlarında İstanbul 259 bin 654 konut satışı ve %17,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 126 bin 166 konut satışı ve %8,5 pay ile Ankara, 83 bin 502 konut satışı ve %5,6 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 468 konut ile Ardahan, 910 konut ile Hakkari ve 956 konut ile Bayburt oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir