30 Oca FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 184
G7 ülkeleri temsilcileri, Ukrayna’nın ekonomisi ve finansman ihtiyaçlarını görüşmek üzere bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Ekonomiden Sorumlu Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Pyle’nin, aralarında Ukrayna hükümetinden, uluslararası finans kuruluşlarından temsilcilerin olduğu G7 ülkeleri tarafından oluşturulan Ukrayna’ya Barış Koordinasyonu Platformu İdari Komitesi’nin açılış toplantısına katıldığı bildirildi. Temsilcilerin, Ukrayna’ya acil finansman ihtiyacının yanı sıra ülkenin gelecekteki ekonomik iyileşme ve yeniden inşa çabalarının koordinasyonunu masaya yatırdıkları belirtilen açıklamada, bu kapsamdaki ihtiyaçları belirlemek için ilgili Ukrayna makamlarıyla ortak çalışma taahhüttü verildiği kaydedildi. Açıklamada, Ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturmak ve sürdürülebilir bir toparlanmanın sağlanması için gerekli desteğin sağlanacağı vurgulanırken, Ukrayna hükümetinin ekonomik reform gündemi de takdir edildi.
Kaynak: aa.com.tr
COVID-19 salgını tedbirlerinin kaldırılmasının ardından yaşanan arz-talep dengesizlikleri, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ile Rusya’nın enerji arzında kesintiye gitmesi, enerji fiyatlarının son zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu. Enerji fiyatlarındaki yükselişler, sanayi üretimi başta olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilerken ülkeler bu olumsuzlukları azaltmak için önlemler alıyor. Bu kapsamda, Türkiye de üretim, ihracat ve istihdamı desteklemek amacıyla sanayide kullanılan doğal gaz ve elektrikte indirime gitti. 30 Aralık 2022’de, elektrik tarifelerinde sanayi abone grubunda % 16 düzeyinde indirim yapılırken bu hafta da şubat itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında % 16,67 sanayi kuruluşlarında ise % 13,30 ila 17,22 arasında indirim kararı alındı. Kaynak: trthaber.com
ABD ekonomisi 2022 yılı son çeyreğinde %2,9 oranında büyüdü. Bir önceki çeyrek büyümesi %3,2 olan büyümedeki düşüşün ev satışları ve inşaat sektöründeki düşüşten kaynaklandığı belirtildi. 2022 yılının tamamındaki büyüme ise %2,1 olarak gerçekleşti. Birçok uzman ABD büyüme ve istihdam verisinin iyi yolda olmasına rağmen ekonominin resesyona girmesinden endişe ediyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde faiz artışlarına devam edeceklerini açıkladı. Aynı zamanda Lagarde enflasyonda hedefledikleri %2 seviyesine gelinene kadar gerekli her türlü adımları atacakları konusunda kararlı olduklarını belirtti.
Tokyo’da çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yükselen enerji ve ham madde maliyetleri sonrası Ocak 2023’te, önceki yıla kıyasla % 4,3 yükseldi. İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, değişken taze gıda ürünleri hariç tutulduğunda Japonya’nın başkenti Tokyo’da enflasyon 17 aydır yükselişini sürdürüyor. Yükselen enerji ve ham madde maliyetlerinin etkisiyle, Ocak 2023’te başkent Tokyo’da çekirdek TÜFE, Ocak 2022’ye kıyasla % 4,3 artış kaydetti. Bu oran, tüketim vergisi artışlarının etkisi hariç tutulduğunda Tokyo bölgesinde 1981’den beri en yüksek enflasyon olarak kayda geçti. Ocak 2023 için açıklanan verilere göre Tokyo’da gıda fiyatları % 7,4 artarken, şehir gazı fiyatları % 39,7 ve elektrik fiyatları % 26 yükseldi.
Kaynak: trthaber.com
Çin hükümeti küresel talebin gerilediği bir dönemde, ekonominin canlanması için iç tüketimde toparlanmayı destekleyici ve ithalatı arttıracak adımların atılacağını açıkladı. Bunun yanında yabancı yatırım projelerinin hayata geçirilmesinin hızlandırılması, yuanın istikrarının sağlanması, seyahatlerin kolaylaştırılması, şirketlerin yurtiçi ve yurtdışı yatırımlara katılmasına yardımcı olunması konusunda da gereken desteklerin sağlanacağı belirtildi. Uzmanlar yakın zamana kadar Çin’in ihracatında yavaşlamaya dikkat çekerken önümüzdeki dönemde iç talebin artmasını beklediklerini ifade ettiler.
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), toplam kamu sektörü borcunun Aralık ayı sonunda 2,5 trilyon sterline veya Birleşik Krallık gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %99,5’ine geldiğini açıkladı. ONS borçlanmadaki artışın arkasındaki ana faktörün enflasyon ve borçlanma maliyetlerinin olduğunu belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Dr.Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından faiz harcamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati yaptığı açıklamada ‘ekonomimizde yapısal bir dönüşüm yaşanıyor. Alın teriyle artırdığımız milli gelirimizin büyük kısmı artık, faize değil yatırıma harcanıyor. 2002 yılında her 100 TL’lik bütçe harcamasının 43,2 TL’si faiz ödemelerine gidiyordu. 2021 yılında 11,3 TL’si, 2022 yılında ise yalnızca 10,6 TL’si faiz ödemelerinde kullanıldı. Türkiye borçla faizle değil yatırımla üretimle büyüyor.’ dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %4,6 oranında arttı; Aralık ayında 75,6 olan endeks, Ocak ayında 79,1 oldu. Yine TÜİK, Ocak 2023 Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri’ni açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi 2023 Ocak ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,7 ve perakende ticaret sektöründe %1,0 azalırken, inşaat sektöründe %0,6 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili